|

Kayısı'ya AB tescili

Malatya kayısısı, Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında yapılan başvurunun kabul edilme nedeniyle AB yetkillerinin katılımıyla Ankara’da dün sertifika töreni düzenlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:02 - 12/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Malatya'dan dünyaya uzanan lezzet.
Malatya'dan dünyaya uzanan lezzet.

Yörede “sarı altın” olarak bilinen dillere destan Malatya kayısısının Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında yapılan başvurunun kabul edilme nedeniyle dün Ankara’da tören düzenlendi. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Malatya Milletvekilleri Nurettin Yaşar ve Öznur Çalık ile Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Phil Hogan, Malatya Valisi Ali Kaban, TSO Başkanı Hüseyin Erkoç katıldı.

TAKDİRE ŞAYAN BİR ADIM

Sertifika törende konuşan Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin AB ile ilgili yolculuğunun 1963 Ankara Anlaşması ile başladığına dikkati çekti. Avrupa Parlamentosu’nun aldığı tavsiye kararına rağmen o süreçte bile coğrafi işaret ile ilgili komisyonun Türkiye’de çalışmalarını sürdürmesinin takdire şayan olduğunu belirten Çelik, “İnişli çıkışlı bir seyir izleyen Türkiye - AB ilişkilerinde pozitif bir gündemle sizleri Bakanlığımda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi. Kayısı meyvesinin dünyada yaklaşık yılda 3,4 milyon ton üretildiğini ifade eden Çelik, Türkiye’de ise 730 bin ton yaş kayısı üretimi gerçekleştirildiğini ve dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti.

AVRUPA'NIN KAYSISI
MALATYA'DAN GİDİYOR

Geçen yıl 314 milyon dolar değerinde kayısı ihracatı gerçekleştirildiğinin altını çizen Çelik, bunun yüzde 50’sinin AB’ye yapıldığın, bu nedenle AB’nin coğrafi işaret tescilinin Türkiye için son derece önemli olduğunu söyledi. Çelik, coğrafi işaretlerin yetiştiği yöreye ait özellikleri taşıyan ürünün kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması, dünya çapında tanınırlığının sağlanmasının son derece önemli ve faydalı olduğunu belirtti.

KALİTENİN TESCİLİ ÖNEMLİ

Kalitenin tescili anlamına da gelen coğrafi işaretlere Türkiye'nin büyük önem verdiğini anlatan Çelik, Bu çerçevede ülkemizde halihazırda 209 ürün için ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış olup, 319 ürün için ise başvuru süreci devam etmektedir" dedi.

Kent ekonoMisine etkisi büyük

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da şehrin ekonomisinde değerli bir yeri olan ve gelir dağılımında dengeleyici bir unsur olan kayısının Malatya ve Türkiye için çok önem arz ettiğini vurguladı. Malatya Valisi Ali Kaban da genç çiftçilerin eğitimi, üreticiler arasında ortak veri tabanı oluşturulması gibi birçok konunun Bakanlık tarafından hayata geçirildiğine dikkat çekti.

Sırada 9 ürün var

Türkiye’den 9 ürün için daha AB’deki coğrafi işaret tescil süreci devam ediyor. Bunlar, Afyon ve Kayseri pastırması, Afyon ve Kayseri sucuğu, Kayseri mantısı, İnegöl köftesi, Bayramiç beyazı, Aydın kestanesi ve Taşköprü sarımsağı.


#Kayısı
#AB
7 yıl önce
default-profile-img