|

İşte tarihteki ilk balon: Lale Çılgınlığı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Bitcoin uyarısında dile getirdiği 'Lale Çılgınlığı' benzetmesi dikkat çekti. Peki tarihte 'Lale Balonu' olarak da bilinen 'Lale Çılgınlığı' nedir? İşte tarihte ilk balon olarak bilinen lale spekülasyonunun detayları...

Yeni Şafak
12:11 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:26 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Bitcoin'i lale çılgınlığına benzetti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Bitcoin'i lale çılgınlığına benzetti.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in son zamanların en popüler yatırım aracı olarak kullanılan kripto para birimi Bitcoin ile ilgili ''Uzak durmalı'' uyarısında bulunarak dile getirdiği

"Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş.'' ifadesi akıllara ''Lale balonu''nu getirdi.

LALE ÇILGINLIĞI NEDİR?

Lale çılgınlığı, diğer adlarıyla Lale balonu ve Lale spekülasyonu, Hollanda Altın Çağı’nda lale(Tulipa) soğanlarının fiyatlarının aniden aşırı derecede yükselip daha sonra çöküşe geçtiği döneme verilen isim olarak biliniyor.

Balonların en eskisi olan bu vaka 1636 ile 1637 yılları arasında yaşanmış.

Lale soğanı ilk kez Kanuni Sultan Süleyman zamanında Hollanda büyükelçisi tarafından İstanbul’dan alınıp Hollanda’ya getirilmiş ve tanıtılmıştır.

Zaman içerisinde lale, bir lüks ve statü sembolü haline gelmiştir. Şubat 1637’de, Lale Çılgınlığı’nın doruk noktasında, laleye dayalı sözleşmeler yetenekli bir zanaatkârın yıllık gelirinin 10 katına satılmıştır.

Kısa vadede zengin olma güdüsü ile ortaya çıkan Lale Çılgınlığı ve benzer spekülatif balonlar tarihte varlıkların el değiştirdiği birçok piyasada çeşitli mallara hücum şeklinde görülmüştür.

Bu bağlamda ortaya çıkan ve ilk kitlesel çılgınlık olarak tanımlanan Lale Çılgınlığı, Hollanda ekonomisini uzun vadeli bir krize sürüklemiştir. Bu olay genelde tarihteki ilk spekülatif balon (veya ekonomik balon) olarak bilinir. Lale çılgınlığı terimi günümüzde varlık fiyatlarının gerçek fiyatlarından sapmasını ifade eden bir benzetme olarak kullanılmaktadır.

#Lale çılgınlığı
#Lale balonu
#Mehmet Şimşek
#Bitcoin
6 yıl önce