|

İnadına inşa ettiler

Ekonomiye harçla katkı veren müteahhitler, yatırımları öne çekti. Birbiri ardına yapılan kampanyalarla konut alımı kolaylaştırıldı. Bu yılın ilk 5 ayında konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,13 arttı. Sektör temsilcileri yeni rekorlar kırmak için de gaza bastı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 03:16 - 16/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
İnadına inşa ettiler
​
İnadına inşa ettiler ​

Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü hain darbenin etkilerini silmek ve atağa geçmek için birbiri ardına yeni yatırımlar yaptı. Emlak Konut GYO, darbenin hemen sonrasında ilk kampanyaya start verdi. Kampanya yıl sonuna kadar uzadı. Ardından 2017’nin Şubat-Mart döneminde Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan ve birçok inşaat firmasının dahil olduğu 20 yıl vade ve düşük faizli kampanya atağıyla satışlar arttı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 15 Temmuz'un ertesi günü tüm yüklenici firmaları toplantıya çağırdıklarını ve işleri durdurmadan gaza bastıklarını söyledi.

Kurum, “Bu yılın ilk yarısında 3,8 milyar liralık rekor satış yaptık. Yılsonu itibariyle projelerimizin toplam hasılatının 15 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. 2023 hedefi 250 bin bağımsız bölüm. Konut hedefleri doğrultusunda büyümeye devam edecek” dedi.

556 bin 784 konut
5 ayda satıldı

Türkiye genelinde yılın ilk 5 ayında 556.784 konut satıldı, böylece geçen yılın aynı dönemine göre satış artışı oranı yüzde 6,13 oldu. İnşaat sektörü güven endeksi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,16 arttı. Alınan kayıtlı siparişlerde de dikkat çekici artış gözlendi. Uzun vade düşük faiz ipotekli satışları da artırdı. 2017 Mayıs ayı sonu itibariyle yabancıya satılan toplam konut sayısı da 7 bin 669 oldu.

Firmalar son çeyreğe hazırlanıyor

Genel ekonominin yüzde 5’lik bir büyüme gösterdiği Türkiye’de inşaat sektörü 2017 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 3,7, gayrimenkul sektörü ise yüzde 1,8 büyüdü. Durmak yok yatırıma devam diyen sektör temsilcileri Ramazan ve yaz döneminin ardından yılın son çeyreğine kilitlendi. Müteahhitler istihdamı da arttırdı. KDV indiriminin Eylül sonuna kadar sürecek olması da düşünüldüğünde, özellikle Eylül-Ekim döneminin sektör açısından canlı geçmesi öngörülüyor. İnşaat firmaları 15 Temmuz ruhunu yeni yatırımlarla hep yaşatacaklarını da belirtiyor.

Gövdemizi taşın altına koyduk

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, ülke ekonomimizin içerisinde bulunduğu zor dönemin en az hasarla atlatılması için hep birlikte hareket ettiklerini söyledi. Elmas, “Firmalarımız karlarından ciddi fedakarlıklar yaparak çok başarılı satışlar gerçekleştirdi. Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduk. Ben de şirketimde her ay bir projeyi satışa sundum. Bundan sonraki süreçte de yatırımlara ara vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Kararlı adımlarla ilerliyoruz

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, 15 Temmuz’un, milli birlik ve beraberliğin zaferi olduğunu söyledi. Yetgin, “Güçbirliği kapsamında üyemiz olan 41 firmanın 109 projesinde, toplam 3 bin 400 konut ve 185 ofis satıldı, yaklaşık 3.3 milyar lira ciro elde edildi. Yaşanan tüm zorluklara rağmen bu performansın yakalanması, aslında ülkemize ve gayrimenkul sektörüne duyulan güvenin bir yansımasıdır” dedi.


Temennimiz tam temizlik

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, o günleri tekrar hatırladıkça, büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünün daha iyi anlaşıldığını söyledi. Durbakayım, "Bu girişimde rol alanlar temizlenmeli" dedi.


İnancımız tam

İhlas Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Celep 15 Temmuz mücadele ruhuna olan inancın hiç eksilmediğini vurguladı. Celep, “Güçlü bir Türkiye tablosunu hep birlikte ortaya koyduk. Ülkemize, ekonomimize ve yarınlarımıza güveniyor, bu azim ve kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


Büyüyeceğiz

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, ekonomik büyüme ve kalkınma hedefine kast ettiğini söyledi. Yenigün, bugüne kadar 117 ülkede 9 bine yakın projeye imza atan ve dünyada bir marka haline gelen TMB üye firmaların sürdürülebilir büyüme için üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğini de dile getirdi.


Birliğin zaferi

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, toplumda birlik oluştuğunu söyledi. Üstün, “Hain saldırı neticesinde milletimiz ve dahi tüm dünya görmüştür ki; bir toplum el ele verdiği takdirde üstesinden gelemeyeceği şey yoktur. Unutulmamalıdır ki 15 Temmuz birliğin zaferi olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kolay kaybetmeyiz

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, bu toprakları kolay kazanmadığımızı ve kolay kaybetmeyeceğimizi söyledi. Kumova, “Batı dünyası güçlü bir Türkiye’yi kabullenemiyor ve çeşitli kirli oyunlar sergiliyor. Ancak tüm bunlar bizi 2023 hedefimizden uzaklaştırmaya yetmez. Yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.


Devlet yanımızdaydı

Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka, alınan önlemlerin inşaat sektörüne can verdiğini aktardı. Okka, darbe girişimi sonrasında ülke ekonomisine olan güveni pekiştirmek adına 200 milyon TL’lik yatırımla üçü İstanbul’da biri Konya’da olmak üzere “Yatırımın Arması” olacak dört yeni proje başladıklarını söyledi.


Çabuk toparlandık
Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, çabuk toparlandığımızı söyledi. Demir, ekonomi koordinasyonu tarafından Türkiye’nin gelişimine yönelik atılan tüm adımların arkasında yer almayı aralıksız sürdüreceklerini de bildirdi.






#Türkiye ekonomisi
7 yıl önce