|

FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (FED) politika faiz oranını, beklentiler doğrultusunda 2,00-2,25 aralığında sabit tuttu. FED ekonomini kademeli faiz artışlarını desteklediğini yineledi.

Yeni Şafak
23:40 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ARŞİV
ARŞİV

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük kasım toplantısı beklendiği gibi olaysız sona erdi.

ABD'de yapılan Kongre seçimlerinin hemen ardından yapılan toplantıdan sonra yayımlanan karar metnine göre, 9 FOMC üyesi politika faizini yüzde 2-2,25 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldı.

FED faizi kademeli olarak artıracak

Ülke ekonomisinin güçlü büyümeyi ve iş gücü piyasasının sıkılaşmayı sürdürdüğü vurgulanan karar metninde, hem genel hem çekirdek enflasyonun yüzde 2 civarında seyrettiği kaydedildi.

Fed'in kademeli faiz artırımlarını sürdüreceği aktarılan metinde, "Komite, politika faizinde kademeli ek artırımlar öngörüyor." ifadesi kullanıldı.

Metinde ayrıca ekonomik görünüme yönelik risklerin dengede olduğu değerlendirmesine yer verildi.


FED'in toplantısı 18-19 Aralık'ta

Fed'in bu yılki son FOMC toplantısı, 18-19 Aralık'ta yapılacak.

Piyasalar, bankanın yılın son toplantısında politika faizini 25 baz puan daha artırarak yılı toplamda 4 faiz artışıyla kapatmasını bekliyor.

Dolar ne kadar oldu?

Piyasalar yeni güne sakin başlamıştı. Dünkü kapanışı 5.37 seviyesinden yapan dolar yeni güne 5.38'den işlem görerek başlamıştı. Akşam saatlerinde ise yükselişe geçen dolar 5.46 seviyelerine kadar çıktı.

Dolar artacak mı, azalacak mı?

Dünyanın en büyük varlık yönetim firması BlackRock’ın CEO’su Larry King'ten dolara ilişkin çarpıcı bir değerlendirme geldi. ABD dolarının küresel rezerv para statüsünün sonsuza kadar sürmeyeceğini söyleyen King, doların hakimiyetini kaybedeceğini de belirtti.

Dolar sonsuza kadar rezerv para olmayacak

King, "Artan açıklar nedeniyle borcumuz da yükselecek ve yatırımcılar daha çok faiz talep edecek. ABD dolarının küresel rezerv para statüsünün sonsuza kadar sürmeyecek." diye konuştu.

#FED
#Faiz
#ABD
5 yıl önce