|

Erdoğan, Putin, Ruhani zirvesi

Suriye’de iç savaşın çözümü için hayata geçirilen Astana sürecinin 3 garantör ülkesi, Türkiye, Rusya ve İran önümüzdeki günlerde yeni bir zirveye hazırlanıyor. Başkan Erdoğan, Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Eylül’de biraraya gelecek. Tahran’daki zirve, çatışmasızlık bölgeleri arasında bulunan İdlib’e yönelik saldırıların yoğunlaştığı döneme denk gelmesi açısından önem taşıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 08:28 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'nde bir araya gelmişlerdi.
Arşiv: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'nde bir araya gelmişlerdi.

Suriye'de iç savaşın çözümü için hayata geçirilen Astana sürecinin 3 garantör ülkesi, Türkiye, Rusya ve İran yeni bir buluşmaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın geçtiğimiz hafta, "Üçüncü zirvenin eylülün ilk haftasında İran'ın başkenti Tahran'da yapılması planlanıyor" şeklinde duyurduğu buluşmaya ilişkin Kremlin'den bir açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova'daki basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında gerçekleştirilmesi planlanan üçlü zirvenin eylül başında yapılması için çalışıldığını söyledi. Suriye konusunu ele alan üç lider, daha önce Türkiye ve Rusya'da bir araya gelmişti. Zirvelerden sonuncusu geçen nisan ayında Ankara'da, ilki ise Kasım 2017'de Soçi'de yapılmıştı. Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de rejim ve muhalif tarafın bir araya geldiği Astana görüşmelerine garantörlük yapıyor.

Görüşmelere, 2017 yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladığı için 'Astana süreci' deniliyor. Eylül ayı başında Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin Tahran'da buluşacak olması, çatışmasızlık bölgeleri arasında bulunan İdlib'e yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesi açısından önem taşıyor. Sığınmacıların son sığınağı olan İdlib'in pek çok bölgesi Esed rejimi ve İranlı milislerce saldırıya uğramıştı.


İlişkileri geliştirelim

ABD’nin Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasa geçtiği liderler listesine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da ekledi. Dün telefonda görüşen iki lider, Fransa-Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da geliştirme kararına vardı. Alınan bilgiye göre Macron, Türkiye’nin ekonomik istikrarının kendileri için de önemli olduğuna dikkati çekti. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Fransız mevkidaşlarının en kısa sürede bir araya gelmeleri kararlaştırıldı. Erdoğan ve Macron bunun yanında İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulundu.


#Hasan Ruhani
#Eylül
#Recep Tayyip Erdoğan
#Putin
6 yıl önce