|

En iyiler ligindeyiz

Türkiye, hane halkı borcunun mille gelirine oran bakımından dünyanın en iyi ülkelerinden biri konumunda. Türkiye’nin yüzde 17 oranıyla en iyi beş ülkeden biri olarak yer aldığı listede hane halkı borcunun milli gelire oranı İsviçre’de 127, Avustralya’da yüzde 121, Kanada’da yüzde 100, Güney Kore’de yüzde 94, İngiltere’de yüzde 86 ve ABD’de yüzde 78’e kadar çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:52 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye yüzde 17 oranıyla en iyi beş ülkeden biri olarak yer aldı
Türkiye yüzde 17 oranıyla en iyi beş ülkeden biri olarak yer aldı

İktisat; “bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için kıt olan kaynakları kullanarak fayda sağlamak” olarak tanımlansa da bu genel geçer teorinin gerçek hayatta çoğu zaman karşılığı yok. İşletmeler ve devlet organizasyonları gibi bireyler da gelirleri ihtiyaçlarını karşılayamadığı durumlarda borçlanma yoluna gidiyor. Bu durum halk arasında “Borç yiğidin kamçısıdır” gibi tatlı bir iğnelemeyle geçiştirilse de borçluluğun gelirlere oranı yükseldiği durumlarda sıkıntı başlar.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 17

Uluslararası kuruluşların ülkeler bazında ölçmek için kullandığı en nemli karşılaştırma hane halkı borçlarının milli gelire oranıdır. Türkiye, hane halkı borçluluk oranının milli gelire oranı bakımından dünyanın en rahat ülkelerinin başında geliyor. Çoğunluğu dünyanın en büyük ekonomilerinin bir araya geldiği G20 ülkelerinden oluşan listede Türkiye en iyi beş ülke arasında bulunuyor. 2017 yılı verilerine göre; hane halkı borçlarının mille gelire oranlarının sıralandığı listede Türkiye, yüzde 17 gibi düşük bir oranla dikkat çekiyor. Endonezya da Türkiye ile aynı oranı paylaşırken, yüzde 16 ile Rusya, yüzde 14 ile Suudi Arabistan ve yüzde 11 ile Hindistan daha iyi konumda.


BORCU GELİRİNİ AŞAN MİLLETLER

Hane halkı borçluluk oranının gelire oranları yüzde 100’ün üzerinde olan ülkelerin başında İsviçre var. Yüzde 127 oranıyla listenin bir numarasında bulunan İsviçre’yi yüzde 121 ile Avustralya, yüzde 100 ile Kanada, yüzde 94 ile Güney Kore, 86 ile İngiltere ve yüzde 78 ile ABD takip ediyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden İspanya’da bu oran yüzde 62, Fransa ve Yunanistan’da yüzde 58, Almanya’da yüzde 53 ve İtalya’da ise yüzde 41.

ÇİN, JAPONYA VE BREZİLYA’DAN DA İYİYİZ

Hane halkı borçluluğunda Türkiye’den daha az iyi konumda bulunan diğer üç önemli ülke ise Japonya, Çin ve Brezilya olarak dikkat çekiyor. Japonya’da hane halkının milli gelire oranı yüzde 57, Çin’de yüzde 48 ve Brezilya’da ise yüzde 21,6 seviyelerinde bulunuyor.

#türkiye
#Milli Gelir
6 yıl önce