|

Düzelme var ancak yetersiz

Yeni Ekonomi Programı’nın etkin uygulanmasıyla daha stabil bir döneme girildiğini belirten İTO Başkanı Şekip Avdagiç, iş dünyasının en büyük beklentisinin döviz kurlarında makul bir seviye ve yatay bir seyrin oluşması olduğunu ifade etti. Avdagiç, “İyileşme devam ederse olumsuz algı kırılmış olacak” dedi.

İbrahim Acar
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 00:53 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
İTO Başkanı Şekip Avdagiç ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
İTO Başkanı Şekip Avdagiç ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ile ekonomideki en sıcak konuları konuştuk. Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen MIPCOM fuarı vesilesiyle düzenlenen sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Şekib Avdagiç, hem olup bitenleri değerlendirdi hem de ticaret erbabının sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi. Yeni Ekonomi Programı’nın etkin uygulanmasıyla daha stabil bir döneme girilmesini ümit ettiklerini belirten Avdagiç, iş dünyasının en büyük beklentisinin döviz kurlarında makul bir seviye ve yatay bir seyrin oluşması olduğunu ifade etti.

VADELİ SATIŞLAR KALKTI

Özelikle dövizin ağustos ayında başlayan hızlı tırmanışı nedeniyle fiyatlama konusunda ciddi güçlük yaşandığına dikkat çeken Avdagiç, bu haraketlilikten dolayı vadeli satışların çok önemli bir kısmı ortadan kalktığını belirtti. Avdagiç, “Daha çok peşin satışlar, hatta parasını ödeyip ondan sonra sipariş alınması ve sonra sevkiyat noktasına geldi. İthalat yapan firmalar stoklarını çok düşürdü. Türkiye’de belli malzemelere ulaşma konusunda hassas bir döneme girdik” dedi.


DÜZELME VAR AMA YETERSİZ

Finansmana ulaşma zorlaştığını ve finansman maliyetinin hızlı bir şekilde yükseldiğinin de altını çeken Avdagiç, şunlara kaydetti: “Burada da son birkaç haftadır daha makul bir noktaya doğru işin eğrildiğini görüyoruz. Mevduata verilen faizler azaldı, buna bağlı olarak özellikle kamu bankalarından belli bir rakamın üzerinde fonlama başladı piyasaya. Tabii bu henüz yeterli miktarda değil. Ama en azından belli bir fiyatla da olsa finansmana ulaşılabiliyor olması çok önemli. Eğer önümüzdeki süreçte de iyileşme devam ederse en azından buradaki olumsuz algı kırılmış olacak ve piyasadaki fiyatlama süreçleri, mal hareketleri, ertelenen alımlar, siparişler ve talepler tekrar devreye girmeye başlayacak.”

KENDİ PARAMIZA KAVUŞACAĞIMIZ İÇİN SEVİNÇLİYİZ

İş dünyasının taleplerini de dile getiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, özellikle devletin iş dünyasına ödemek durumunda olduğu KDV alacaklarının belli bir takvime bağlanıp ödeneceği konusuna dikkat çekti. Avdagiç, “Bundan sonra oluşacak KDV alacağının da 2019 yılında devreye alınacak bir programla, yüzde 50’sinin defaten yüzde 50’sinin de hızlı bir şekilde ödeneceğinin açıklanması biçim açımızdan çok değerli. Çünkü; KDV alacağımız bir kendi paramız ve hiçbir finansman maliyeti olmayan bir para. Yani o parayı aldığımız zaman hiçbir finans maliyeti ödemeden iş dünyasındaki şirketler finansa ulaşıyor” dedi.

ÖZELİN ALACAKLARI DA ÖNEMLİ

Kamunun özel sektöre olan borcunun belli bir takvim içinde ödenmesinin de önemli olduğunu anlatan Avdagiç, “Burada bu borcun tamamının defaten ödenmesinin bütçe gerçekleri açısında mümkün olmadığını farkındayız. Ama bunun bir planlaması yapılır ve bu özel sektörle paylaşılırsa en azından özel sektör de buna göre nakit akışını finansman ihtiyacını piyasadaki borç ödeme sürecini planlama imkanına sahip olacaktır. Ona göre nakit akışını, mal tedarikini, tedarik vadelerini realize eder ve oluşturur. Bu da beklenenin çok ötesinde olumlu yansır piyasaya. KDV çözüldü bunun da çözülmesini bekliyoruz” dedi.

FARK KARARNAMESİ BEKLİYORUZ

Kamuya iş yapan müteahhitlerle ilgili fiyat farkı kararnamelerinin çıkmasını da beklediklerini belirten İTO Başkanı, şunları kaydetti: “Çünkü bu dövizdeki kısa süredeki hızlı artışlardan dolayı birçok müteahhidin bakiye süreçlerini temsil etme aşamasında ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. Bir de bu konuda şirketlere herhangi bir ceza ödemeden bu işten çekilme hakkı verilmesini talep ediyoruz.”

İŞ ZIVANADAN ÇIKMIŞTI

Ödemelerde vade farkının azalması ve hatta bazı sektörlerde işin peşin ödemelerle yapılır hale gelmesi konusunda Avdagiç’e sorduk. Aldığımız cevap şöyle: “Biraz da özeleştiri yapmamız lazım. Genel resme baktığımız zaman Türkiye’de birçok sektörde iş zıvanadan çıkmıştı. Bazı sektörlerde 12 aylık 14 aylık vadeler vardı; tekstilde, ayakkabıda. Bu sürdürülmesi mümkün olmayan dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir süreç.”

  • KONKORDATO BEYAZ SAYFA DEĞİL
  • Son zamanlarda gündemden düşmeyen konkordato talepleriyle ilgili de konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Konkordatonun beyaz bir sayfa olduğu kanaatinde değilim” dedi ve şu taleplerde bulundu: “İcra iflas süreçlerinde özellikle avukatlara ödenen bedeller düşürülmeli ve bu süreç avukatlar için mali açıdan cazip olmaktan çıkarılmalı. Devletin icra işlemlerinde aldığı harçlar düşürülmeli. İşsizlik oranlarının artmaması için bu dönemde hükümetin özellikle istihdama yönelik teşvikleri artarak devam etmesi gerekir”

#Yeni Ekonomi programı
#Şekib Avdagiç
6 yıl önce