|

Dünya devlerinden Kaşıkçı tepkisi: Bir bir iptal ediyorlar

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan'ın başkonsolosluk binasına girdikten sonra haber alınamamasının ardından oluşan yaygın kanaat Kaşıkçı'nın öldürüldüğü yönünde iken skandal olaya yönelik dünyanın önde gelen kurumları Suudi Arabistan'ın düzenlediği üst düzey yatırım konferansına katılımlarını tek tek iptal etmeye başladı.

Yeni Şafak
16:45 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 17:00 - 16/10/2018 Salı
Reuters
Skandal olay sonrası tüm oklar Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a çevrildi.
Skandal olay sonrası tüm oklar Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a çevrildi.

HSBC, Standard Chartered ve Credit Suisse de yöneticilerinin 23-25 Ekim tarihlerinde Suudi Arabistan'da düzenlenecek konferansa katılmayacaklarını açıkladılar.

Aynı kararı daha önce JPMorgan & Chase Co CEO'su Jamie Dimon ve BlackRock CEO'su Larry Fink de açıklamışlardı.

Önde gelen medya ve teknoloji sektörü şirketleri de Kaşıkçı'nın kaybolmasından sonra toplantıya katılmayacaklarını duyurdular.

Teknoloji devleri de harekete geçti

Skandal olaya teknoloji devleri de tepkisiz kalmadı. Google Cloud CEO’su Diane Greene, 23 Ekim’den başlayarak Riyad’da yapılacak Gelecek Yatırım Girişimi Zirvesine katılmayacaklarını açıkladı.

Uber, Viacom ve Ford’un da aralarında bulunduğu birçok ABD’li şirkette bu haberlerden dolayı Suudi Arabistan’a boykot kararı aldı.

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi de dahil olmak üzere konferansa katılmayacağını söyleyen diğer firmaların yöneticileri Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının endişe verici olduğunu belirtti.

  • ABD'de yaşayan ve Washington Post gazetesinde köşe yazarı olan Kaşıkçı, 2 Ekim günü ülkesinin İstanbul'daki başkonsolosluk binasına girmiş ancak daha sonra kendisinden haber alınamamıştı.

Suudi Arabistan öldürüldüğünü kabul etmeye hazırlanıyor

Türk yetkililerin Kaşıkçı'nın binada öldürülmüş olabileceği yolundaki görüşü, Suudi Arabistan tarafından reddedilmişti.


Amerikan medyasındaki haberlere göre ise Riyad yönetimi Kaşıkçı'nın sorgulanması sırasında öldürüldüğünü kabul etmeye hazırlanıyor.
#Cemal Kaşıkçı
#Suudi Arabistan
#JPMorgan
#HSBC
#Standard Chartered
5 yıl önce