|

Dolarda yeni hedef 5,10

Dolardaki iniş, yıl sonu hedeflerinin 5,10 seviyelerinde yeniden güncellenmesini sağladı. Credit Suis se ve Rabobank gibi yabancı finansal kuruluşlar, kurun 5,10’u göreceğini açıkça dile getiriyor.

Burak Karaca
04:00 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 00:52 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türk Lirası, dolar karşısında değer kazanıyor.
Türk Lirası, dolar karşısında değer kazanıyor.

Dolardaki aşağı yönlü düşüş eğiliminin sürmesi yılsonu hedeflerinin de aşağı yönlü güncellenmesini sağlıyor. Yurt dışı finans kuruluşları başta olmak üzere doların yıl sonu hedefi olarak 5,10 seviyeleri telaffuz ediliyor. 2 Ocak 2018’de 3,77 seviyesinde işlem gören Dolar/TL seviyesi, şubat, mart ve nisan aylarını da 4 lira seviyesinin altında geçirdi.

1 LİRA 90 KURUŞ GERİLEDİ

24 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla ateşe yükselen dolar, mayıs ayının son haftasında 4,70 lira seviyesine kadar çıktı. Seçimlerin ilk turda tamamlanması ve Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda yüzde 52 alarak cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yani 25 Haziran 2018 gününü 4,68’le tamamlayan dolar, temmuzun ikinci haftasında tekrar yükselişini sürdürdü. 2 ağustosta ilk kez 5 lira seviyesinin üzerinde günü kapatan dolar, ABD Başkanı Donald Trump’un attığı tweet ile başlayan finansal saldırı sonucu ağustosun ortalarında 7,21 liraya kadar yükseldi. Daha sonra alınan tedbirlerle gerilemeye başlayan dolar, önceki günlerde son üç ayın en düşük seviyesi olan 5,30 liraya kadar geriledi. Gördüğü tarihi zirvenin 1 lira 90 kuruş gerisine kadar düşen dolar/TL seviyesi.


DOLAR 5,10’A GERİLEYEBİLİR

TL’nin tarihi zirvesinden bugüne değer dolar karşısındaki kazancı yüzde 35 civarında. Dolardaki iniş trendi yabancı yatırımcı ve finans çevrelerinin de gözünden kaçmıyor. Son olarak İsviçre merkezli finans kuruluşu Credit Suisse tarafından yapılan açıklamada dolar/TL’nin düşmeye devam ederek yıl sonunda 5,10’a gerileyebileceği belirtildi. Bunun yanı sıra Türk Lirası'na yönelik beklentinin, talebin 2018 sonuna kadar güçlü kalacağı yönünde olduğu ifade edildi. Credit Suisse stratejisti Nimrod Mevorach, “Dolar/TL'nin düşmesi enflasyon görünümünü iyileştiriyor ve yatırımcıların öncesine göre düşük reel faizli bir dönemi kabul etmesine imkan veriyor. Bu dinamikler TL için şu noktada güçlü” dedi. Kuruluşa göre Halkbank konusunda piyasa dostu bir çözüm -ki bu Credit Suisse'in baz senaryosu- hisse senetlerine girişleri canlandırabilir ve TL, dolar karşısında yıl sonuna kadar 5,10 - 5,15 seviyesine gelebilir.

  • Finans dünyasına göre TL güçlenmeyi sürdürecek
  • Credit Suisse açıklamasının öncesinde Rabobank stratejisti Piotr Matys de kasım ayının başında yaptığı yorumda TL’nin dolar ve euro karşısında daha fazla düzeltmeye gitmesi için alan bulunduğunu belirtmişti. Matys, dolar/TL ve euro/TL kurlarının yıl sonuna kadar sırasıyla 5,00 ve 6,00 seviyelerine gerileyebileceği yorumunda bulunmuştu. Matys bu değerlendirmeyi yaptığında dolar/TL 5,4980 seviyesinden, euro/TL ise 6,2829 seviyesinden el değiştiriyordu.

Doların egemenliği bitecek

Credit Suisse açıklaması yabancı kurumların tahminlerini yansıtması bakımından önemli görüldü. Öte yandan dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock’ın CEO’su Larry Fink, ABD dolarının küresel kaynak para statüsünün sonsuza kadar sürmeyeceğini söyledi. Singapur’da düzenlenen Yeni Ekonomi Forumu’nda konuşan Fink, ABD Federal Hükümeti’nin ağır borç yükü altında olduğuna ve faizlerin yükseldiğine dikkat çekerek ABD’ye borç verenlerin yavaş yavaş ortadan kaybolacağını ifade etti.

#Dolar
#Dövizü
#Türk lirası
5 yıl önce