|

Doğum parası ne kadar? Kimler alabilir?

Doğum parası devlet tarafından yeni doğum yapan annelere destek amaçlı veriliyor. Peki 2018 doğum parası ne kadar? Doğum parasını kimler alabilir, şartları nedir? Doğum parası için nereye başvurmak gerekir? İşte yanıtı...

Yeni Şafak
16:49 - 16/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:31 - 16/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Devlet, doğum yapan annelere teşvik amaçlı doğum parası veriyor.
​Devlet, doğum yapan annelere teşvik amaçlı doğum parası veriyor.

Devlet tarafından çalışan annelere teşvik amacı ile tahsis edilen doğum parası çocuk sayısını göre 300 ile 600 lira arasında değişiyor. Doğum parasına ek olarak 149 TL'de süt parası veriliyor.

Doğum parası desteğinin 2018 yılında kaç TL olacağı hususunda bakanlık tarafından herhangi bir açıklama gelmedi. Şu anda devletten birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL doğum parası yardımı veriliyor. Bunun yanında tutarlar özel durumlarda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından artırılabiliyor.

Doğum parası için nereye başvurulur?

Çalışan ve doğum yapan annelerin doğum yardımı almaları için öncelikle başvuruda bulunmaları gerekiyor. Doğum yardımı parası için şuralara başvuru yapılabilir:

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri

- Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden,

- Sosyal Hizmetler Müdürlükleri,

- İlçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları şeklindedir.

Başvuru esnasında yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı getirilmelidir. Aynı zamanda online başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi internet adresi üzerinden yeni doğan çocuğun TC. kimlik numarası ile başvuruda bulunabilirler.

Doğum parası için kimler başvurabilir?

Doğum parası almak isteyen vatandaşların bazı kriterleri de yerine getirmiş olması gerekiyor. Bu durumda Türk vatandaşı olan herkesin başvurabildiği doğum yardımı alacak yeni doğan çocuğun anne ve babasının Türk olması gerekmiyor. Anne ve babadan herhangi birinin yahut ikisinin de Türk olması yeterli oluyor.

Doğum yardımı alacak çiftten anne ya da babanın SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi bulunması gerekiyor.

Doğum parasını kimler çekebilir?

Doğum parası almaya hak kazanan anneler bu yardımı PTT şubelerinden kendi adları ile giderek çekebiliyorlar. Bu ücret yalnızca anne adına yatar ve bunu ancak anne çekebilir.

#Doğum parası
#Anne
#Çocuk
#Bebek
#Doğum
#Para
6 yıl önce