|

Dijitalde sağlıklı dönüşüm

Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm programına Turkcell de dijital altyapıyla destek veriyor. Tamamıyla yerli imkanlarla geliştirilen hastane yazılımları, yeni yatırımlara dahil edilirken yurt dışına da ihraç edilmesi hedefleniyor.

Orhan Orhun Ünal
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 01:00 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, dijital altyapısını Turkcell’in sağladığı Adana Şehir Hastanesi’nde sunulan teknoloji sayesinde birçok soruna yerli çözümle cevap verdiklerini anlattı.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, dijital altyapısını Turkcell’in sağladığı Adana Şehir Hastanesi’nde sunulan teknoloji sayesinde birçok soruna yerli çözümle cevap verdiklerini anlattı.

Turkcell dijital dönüşümde attığı adımlara sağlık sektörünü de ekledi. Yakın zamanda ihraç edilmesi planan yerli hastane yazılımları sehir hastaneleri projelerinde başarıyla uygulanıyor. Turkcell'in hastane bilgi sistemlerinde Yozgat Şehir Hastanesi ile başlayan dönüşüm süreci hızla devam ediyor. Adana Şehir Hastanesi dijital altyapı üstlendi.

AR-GE’YE YATIRIM

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Turkcell'in sağlık sektöründe yaptığı çalışmalara ilişkin, Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Erkan, teknolojik altyapısı Turkcell tarafından yapılan Adana Şehir Hastanesi'nde hayata geçirilen uygulamaları anlattı. Erkan, Rönesans Sağlık Yatırım tarafından inşa edilen, Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ tarafından işletilen, teknolojik altyapısı ise Turkcell tarafından kurulan Adana Şehir Hastanesi'nin 540 bin metrekare alana kurulu ve bin 550 yatak kapasitesi bulunduğunu aktardı.

Hastanede var olan teknolojiler hakkında bilgi veren Erkan, şu bilgileri verdi: "Kendi yaptığımız veri merkezleri nispetinde, güvenliği, yedekliliği ön plana alarak, hastanenin içine iki tane veri merkezi kurduk. Birisine herhangi bir şey olursa diğeri devreye girsin diye... Şu an Sağlık Bakanlığı ile ' Veri merkezlerinin ikisi de aynı coğrafyada, gelin bunlardan bir tanesini Gebze'ye koyalım, coğrafi yedekliliği sağlayalım. Hatta bütün şehir hastaneleri için bunu yapalım' diye konuşuyoruz.”

40 TANE YAZILIM HÜHENDİSİ AYIRDI

Kendi veri merkezlerinde ne standart varsa aynısını getirdiklerini dile getiren Erkan, “Bu, işin kalbi. Veri merkezi çalışmazsa, hastane durur. Veri merkezinin hemen arkasında HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) var. 40 tane Turkcell yazılım mühendisini, sadece hastane yazılımının geliştirilmesine ayırarak, HBYS'yi sadece Türkiye'de kullanılan değil, dünyaya ihraç edecek hale getireceğimiz bir yapıya çeviriyoruz. Türkiye'de yazılım ihracatını destekleyeceğimiz önemli bir konu" diye konuştu.

  • GÖRÜŞMELER YAKINDA SONLANACAK
  • Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Murat Erkan, iş ortakları ve Türkiye’de faaliyet gösteren hastanelerin yurt dışı yatırımları konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Özellikle Ortadoğu’da mevcut hastanelere bu yazılımı entegre etmek hem de yeni baştan inşaatı sürecinde yazılımı uygulamak için görüşmeler sürüyor. Yakın zamanda sonuçlanacak” diye konuştu.
SANAL BAĞ OLUŞTURUYOR

Hastanedeki RFID entegrasyonu hakkında da bilgi veren Erkan, şunları söyledi: “Hastaneyi, yeni doğumdan çıkmış anne ve çocuğun RFID ile birbirine bağlandığı, hastane içindeki hemen hemen bütün sistemlerin RFID teknolojisi ile anlık izleme sistemleri ile desteklendiği, modern bir teknoloji ile donattık. RFID teknolojisi ile anne ve çocuğu bağlıyorsunuz, göbek bağı kesildikten sonra birbirlerine sanal bir bağ ile bağlanmış oluyorlar.”

#Sağlık
#Dijital dönüşüm
6 yıl önce