|

Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı

Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İhracat yüzde 13.1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar oldu. Ekimde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96.7 oldu.

Yeni Şafak
10:16 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:11 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İhracattaki artış devam ediyor.
İhracattaki artış devam ediyor.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Pekcan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"İhracat yüzde 13.1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar oldu. Ekimde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96.7 oldu. Yine ekim ayında ithalatımız yüzde 23,5 düşüşle 16 milyar 261 milyon lira oldu.

Yeni ekonomi programımız kapsamında ihracatımızın yıl sonunda 170 milyar dolara ulaşacağını görüyoruz.

Hedef ülke pazarlarına da ihracatımız hızla artmaktadır. Meksika'ya yüzde 14, Hindistan'a yüzde 16, Latin Amerika'ya yüzde 41. Afrika ülkelerine stratejik olarak bakıyoruz ve ekim ayı ihracatımız geçen yılın ekim ayı ihracatımıza göre Afrika'ya yüzde 25 artmış bulunmaktadır."

"Rusya'ya ihraç edilen ürünlerde olmaması gereken kimyasal değerler var"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya'ya ihraç edilen ürünlerde olmaması gereken kimyasal değerler olduğunu, bunu önlemek için çıkış noktalarında etkili tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

  • Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen Güncel Ekonomik Gelişmeler Bilgilendirme Toplantısı'na katılan Bakan Pekcan, 4 mobil uygulama ile ürün takip sistemi kurulduğunu belirtti.

Bu sistem hakkında bilgi veren Bakan Pekcan şöyle konuştu: "Burada ürün takip sistemini görebiliyorsunuz. Rusya'ya yapılan yaş meyve, sebze ihracatında Tarım Bakanımıza da bigliyi ilettim. Bizim altyapımız hazır. Eğer Tarım Bakanlığı bize ürünle ilgili kullanılan kimyasal ilaç ve gübreyle ilgili bilgi verirse biz bunları ürün etiketlerimizde girebilecek durumdayız. İhracat aşamasında da bunları kullanabilecek durumdayız. Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanımız ile benim bakan yardımcım Rusya'daydı. Ama maalesef hala Rusya'ya ihraç ettiğimiz ürünlerde, bakanlık yetkililerimizin de teyit ettiği ve olmaması gereken kimyasal değerler var. Bunu önlemek için çıkış noktasında etkili tedbirler almalıyız. Ürün oraya gittikten sonra paraya da emeğe de malzemeye ve prestije de yazık, günah. El birliğiyle bunun tedbirini almalıyız."


#İhracat
#Ticaret Bakanı
#Ruhsar Pekcan
5 yıl önce