|

'CE' etiketi yoksa almayın

Gümrüklerde 22 ayda ele geçirilen kaçak oyuncak ve hediyelik eşya miktarı 2 milyon adedi aştı. Çocukların gelişimine ve eğitimine büyük katkı sunan oyuncaklar doğru ellerden çıkmadığı sürece ciddi tehlikelere yol açıyor. Sektörün çatı örgütü OYDER Başkanı Yakup Kireççi ise aileleri 'CE' etiketi konusunda uyarıyor.

Kenan Biter
09:49 - 20/02/2018 Salı
Güncelleme: 09:58 - 15/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Oyuncaklarda 'CE' etiketi yoksa almayın uyarısı...
Oyuncaklarda 'CE' etiketi yoksa almayın uyarısı...

Türkiye’de oyuncak sektörü her yıl katlanarak büyürken, sektörün cirosu ise yıllık 1.2 milyar dolar seviyelerine yaklaştı. Üretim tarafında Türkiye son yıllarda dünyada plastik oyuncak kategorisinde söz sahibi konumuna gelmiş, hatta Avrupa pazar liderliğine de yaklaşmış durumda. Yıllık oyuncak harcaması tutarı ABD’de 450 dolar, Avrupa’da 150-450 dolar, Japonya ve Avustralya'da 500 dolar. Yaklaşık 20 milyon genç nüfusa sahip ülkemizde, yıllık oyuncak harcaması tutarı ise 32 dolar seviyesinde ancak bu rakam her yıl yükseliyor.

KAÇAKÇILARIN İŞTAHINI KABARTIYOR

Öte yandan yarım milyar dolar ithalat hacmine sahip
s
ektörün büyüklüğü kaçakçıların da iştahını kabartıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 22 ayda gümrüklerde ele geçirilen kaçak oyuncak ve hediyelik eşya miktarı 2 milyon adedi aştı.

Çocukların gelişimine ve eğitimine büyük katkı sunan oyuncaklar doğru ellerden doğru standartlar ile çıkmadığı sürece göründüğünden daha tehlikeli olabiliyor. Azo boyar maddeler, fitalatlar ve ağır metallerin oyuncaklarda kullanılması halinde kısırlık, üreme bozuklukları, karaciğer ve böbrek yetmezliği ile cilt kanserine kadar çok ağır hastalıklara yol açabiliyor.

Türkiye’deki oyuncak pazarını, yapılan denetimleri ve ailelerin oyuncak alımında dikkat etmesi gereken hususları konuştuğumuz
Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Yakup Kireççi aileleri oyuncak alımında en kritik etiket olan ‘CE’ işareti konusunda uyarıyor…

‘OYUNCAK ARTIK BİR EĞİTİM ARACI’

Geçmişte oyuncak alımının sadece doğum günlerinde, ödüllendirmede ya da oyalamak amacıyla alınan bir ürün olduğunu ancak bilinçli ebeveynler arttıkça, oyuncak kültürü ve bilgisi geliştikçe oyuncağın doğru alımı ve yönlendirmesinin de arttığına dikkat çeken OYDER Başkanı Kireçci, ‘’
Artık oyuncağın bir eğitim aracı olduğunu daha iyi biliyoruz.
Oyuncağın çocuğun doğumundan itibaren çok önemli bir yeri bulunuyor. Çocuğun duyu organlarının gelişmesinde, dünyayı, hayatı ve doğayı keşfetmesinde, becerilerini ortaya çıkarmasında, yaratıcılığını geliştirmekte, paylaşma ve çevre ile ilişki kurabilmesi konusunda, yani tüm gelişiminde çok ciddi bir yeri bulunuyor.’’ dedi.

TAREKS SİSTEMİ İLE DENETLENİYOR

Türkiye pazarına legal yollar ile giriş yapan tüm ürünlerin öncelikle Ekonomi Bakanlığı’nın Tareks sistemi ile gerekli denetimlerden geçtiğine de vurgu yapan Kireçci,
bakanlığın denetmenleri tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra olası şüphe halinde ürünlerin tekrardan gerekli testlere tabi tutulduğunu ve bu sistemden gerekli onay aldıktan sonra gümrükleme işlemi başlatıldığını söyledi.

İMHA EDİLİP, CEZA KESİLİYOR!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uhdesinde bulunan Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’nin üretici ve ithalatçılara ciddi sorumluluklar yüklediğine de değinen Kireçci, yapılan kontroller de eksiklik veya uygunsuzluk tespit edilen ürünlerin kesinlikle yurt dışına iade edildiğini, iade edilmeyenlerin ise imha edildiğini aktardı. İç pazarda da bakanlık tarafından gerekli denetimlerin yapıldığını belirten Kireçci,
bu denetimlerde tespit edilen usulsüz veya sorunlu ürünler için de üretici veya ithalatçılara ciddi maddi cezalar uygulandığını söyledi.

450 MİLYON DOLAR, YÜZDE 85’İ ÇİN’DEN GELİYOR

Yurt dışından yaklaşık 450 milyon dolarlık oyuncak ithalatı yapıldığını belirten Kireçci, tüm dünyada satılmakta olan oyuncakların yaklaşık yüzde 81’inin Çin’de üretildiğini, Amerika ve Avrupalı büyük markların bile üretimlerini çoğunlukla Çin’de bulundurduğunu ifade ederek, ‘’Malumunuz bu durum sadece oyuncak için değil hayatımız içinde bulunan diğer tüm sektörler içinde benzer durumdadır. Otomotiv, tekstil, elektronik gibi oyuncakta da ana üretim üssü Çin olduğundan;
oyuncak ithalatının yaklaşık yüzde 85’i bu ülkeden yapılmaktadır. Sıralamada daha sonra başta Avrupa ülkeleri ve sonrasında Amerika gelmektedir.
’’ dedi.

KAÇAK OYUNCAKLAR FARKLI ÜRÜN BEYANI İLE ÜLKEYE SOKULUYOR

İç pazara sokulan kaçak oyuncakların genellikle farklı ürün beyanları ile gerçekleştiğini de belirten Kireçci
, kaçak ürün miktarı konusunda ellerinde net bir veri olmadığını ancak kaçakcıların özellikle gerekli test raporlarının maliyetlerinden kaçmak için, ürünün testten onay alma ihtimali olmadığı için ve vergi kaçırmak için bu yönteme başvurduğunu söyledi. Kireçci, yerli üretimde de merdiven altı üreticilerin maliyeti azaltmak için ve test onayı alamayacakları için pazara sorunlu ürün sunabilidiğine dikkat çekti.

KANSOREJEN MADDE İÇERİYORLAR

Yurt dışı ve yurt içinde üretilen merdiven altı ürünler, gerekli testlerden geçirilmeyen ürünler ve pazara illegal yollar ile sokulan ürünlerin tehlikeli oyuncak kapsamında olduğunu özellikle vurgulayan Kireçci,
bu tarz oyuncakların kanserojen maddeler içerdiğini söyledi.

OYUNCAK ALIMINDA ‘CE’YE DİKKAT!

Oyuncak seçiminde ailelere Avrupa normlarına uygunluk işareti olarak bilinen ‘CE’ işareti etiketiyle ilgili uyarıda da bulunan Kireçci,
bu işaretin ürünün gerekli sağlık testlerinden geçtiğini gösterdiğini belirterek şöyle konuştu;

‘’Alınan ürünün üzerinde belirtilen yaş ibarelerine mutlaka dikkat edilmeli, seçim öncelikle yaşa göre yapılmalı. Ürünlerin üzerinde bulunan ambalaj veya etiket üzerinde ithalatçı ya da üretici firma bilgilerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli ve referans olarak olası sorunlar da iletişim için saklamaları; eğer bu bilgiler açık ve net olarak yok ise kesinlikle bu ürünleri almamaları gerekiyor. Tezgahtan, yerden, pazardan ürün almaktan kaçınılmalı. Oyuncak alımı için her türlü perakende mağazalarını, ihtisas oyuncak mağazalarını, kırtasiye ve hediyelik mağazalarını, büyük market ve hipermarketlerin reyonlarını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.’’

22 AYDA 2 MİLYONU AŞTI

Kaçak oyuncaklara yönelik son gelen veri de tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
Rakamlara göre Ocak 2016 ile 31 Ekim 2017 arasında yani 22 ayda gümrüklerde toplam 2 milyon 65 bin 56 adet oyuncak ve hediyelik eşya yakalandı. Yine aynı dönemde ‘CE’ belgesi olmayan ürünlere ilişkin kesilen ceza tutarı da 666 bin TL’yi aştı.
31 Ekim 2013- 9 Kasım 2017 tarihleri arasında iç piyasada gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilen 49 bin 347 adet oyuncak için imalatçı ve ithalatçılarına ise toplam 1 milyon 781 bin 668 TL ceza uygulandı.
#Türkiye Oyuncakçılar Derneği
#OYDER
#Yakup Kireççi
#Oyuncak
#Kaçak oyuncak
#Gümrük ve ticaret bakanlığı
#CE etiketi
#Çin oyuncak
#Tareks sistemi
#Ekonomi Bakanlığı
#Kenan Biter
6 yıl önce