|

Bugün alan bin TL ucuza alacak

Beyaz eşyada alınan ÖTV'nin yıl sonuna kadar sıfırlanması sektörü hareketlendirecekken, yeni evlenecekler ile beyaz eşyasını değiştirmek isteyenlerin de yüzünü güldürdü. Yüzde 6.7 olarak uygulanan ÖTV'nin üzerine yüzde 10'luk enflasyonla mücadele indirimi de eklenince beyaz eşyada indirim oranı yüzde 17'ye yaklaşacak ve ortalama 6 bin TL'lik bir buzdolabında rakam bin TL inecek.

Kenan Biter
14:57 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:24 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Beyaz eşyada yüzde 17'ye yakın indirim uygulanacak.
Beyaz eşyada yüzde 17'ye yakın indirim uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada otomobil, konut, mobilya ve beyaz eşya sektörüne ilişkin KDV ve ÖTV müjdesi verdi.

Bakan Albayrak konutta 31 Ekim'de son ermesi planlanan KDV ve tapu harcı indiriminin yıl sonuna kadar uzatıldığına dikkat çekerken otomobildeki özel tüketim verisinin 15 puan indirileceğini mobilyadaki yüzde 18'lik KDV'nin ise yüzde 1'e çekileceğini açıkladı. Beyaz eşyada ise yıl sonuna kadar ÖTV sıfırlanacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Albayrak'ın 4 sektör için müjdesini verdiği KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı bu sabah Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe de girdi.


Beyaz eşya sektörünü de hareketlendirecek

Otomobilde 20 bin liraya kadar, 300 bin TL'lik konutta ise 33 bin TL gibi ciddi bir rakamın cepte kalmasını sağlayan indirimler beyaz eşya sektörünü de hareketlendirecek.

Yüzde 7'ye yakın indirim yapılacak

Hali hazırda beyaz eşyada özel tüketim vergisi oranı yüzde 6.7 olarak uygulanıyor. Yıl sonuna kadar bu rakamın alınmamasıyla birlikte klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, su ısıtıcısı, çamaşır kurutma makinesi, bulaşık yıkama makinesinin de aralarında bulunduğu beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerin fiyatlarında da indirimler yapılmaya başlayacak.

Yüzde 10 da enflasyon indirimi

Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan Enflasyonla Mücadele Programı kapsamında 2500'ü aşkın firma ürünlerinde minimum yüzde indirim yapacağını açıklamıştı. Bu programa ise beyaz eşya tarafında Vestel, Beko ve Arçelik başta olmak üzere çok sayıda firma katılım göstermişti.


6 bin TL'lik buzdolabında bin TL indirim

Söz konusu yüzde 10'luk indirimin üzerine yüzde 7'ye yakın ÖTV indirimi de eklendiğinde beyaz eşyada yüzde 17'ye yakın bir indirim gerçekleşmiş olacak. Bu da 3500 TL'lik bir çamaşır makinesinde 600 TL, 3 bin TL'lik bir bulaşık makinesinde 500 TL, 6 bin TL'lik bir buzdolabında ise bu rakam bin TL'ye yaklaşmış olacak.

  • Düzenlemeyi yorumlayan sektör temsilcileri beyaz eşyada ÖTV'nin yıl sonuna kadar sıfırlanmasının satışlarda çok ciddi bir hareketlilik sağlayacağını belirtiyor.


#Beyaz eşya
#ÖTV
#Beyaz eşya ötv indirimi
#KDV
#Buzdolabı ötv
#çamaşır makinesi ötv
#klima ötv
#fırın ötv
5 yıl önce