|

Bu faizlerle nereye kadar

Yüksek faiz oranlarının her şeyin önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, bankaları insafa davet etti. İhracatçılara uygulanan teminat mektubu komisyonlarının yüzde 1’i aşmaması gerektiğini belirten Gülle, “Yüzde üçlere beşe varan komisyon oranları için “Yazıktır günahtır, bu mantıkla nereye kadar?” diye sordu.

Burak Karaca
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dün başlayan tasarım haftası Design Week Turkey etkinlikleri bugün ve yarın da devam edecek.
Dün başlayan tasarım haftası Design Week Turkey etkinlikleri bugün ve yarın da devam edecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, yüksek faiz oranlarını ve komisyonları eleştirdi. Design Week Turkey (Türkiye Tasarım Haftası) tanıtım toplantısında konuşan İsmail Gülle, Türkiye’de şu anda yapılması gereken her güzel şeyin önündeki en büyük engelin yüksek faiz oranları olduğunu söyledi. Finansman için bankaların kapısını çalan üretici, tüccar, esnaf ve diğer tüketiciler gibi ihracatçıların da yüksek maliyetlerle karşılaştığını belirten Gülle, “Ürün alacaksın engel faiz, makine parkını yenileyeceksin engel faiz, teminat isteyeceksin engel yine faiz” dedi.

İNSAFA DAVAT ETTİ

Bankaların ihracatçılara verdiği teminat mektuplarına uyguladıkları yüksek komisyonlardan şikayet eden Gülle, “Komisyon oranının yüzde 1’den fazlası yazıktır, günahtır. Hem mektup ihtiyacı arttı hem de komisyon oranları. Bankaları bu konuda insafa, izana davet ediyorum. Bugün ezdiğiniz firmalar yarın artık sizin kapınızı çalmazsa o zaman ne yapacaksınız” diye sordu.Doların 5.40’ın altına gerilemişi de değerlendiren TİM Başkanı Gülle, kurlardaki aşığı yönlü dalgalanmanın aşırı olmasının da işleri zorlaştıracağına söyledi.

İHRACATÇI GÖZETLENMELİ

Özellikle ihracatçıların aşırı oynaklıktan dolayı ciddi kayıplar yaşadığını belirten Gülle, şunları kaydetti: “Bu dönemde ihracatçıların iyi gözetlenmesi gerekir. Maliyetlerimiz yükseldi. Elektrik ve doğal gaz zamları bizi de etkiliyor.” İstanbul Havalimanı’nın ihracata olumlu etki etmesini beklediklerini de belirten TİM Başkanı Gülle, Türkiye’nin bu konuda rekabetçi bir avantaj elde ettiğini, bu avantajdan en çok ihracatçıların yararlanması gerektiğini belirtti.

AVANTAJ SAĞLAMALI

Gülle, şunları kaydetti: “Türk Hava Yolları ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ni bu konuda avantaj sağlayacak adımlar bekliyoruz. İhracatçının en büyük maliyeti zamandır. İstanbul Havalimanı ihracatçıya daha çok kapı açması lazım.”

  • Türkiye kendi markalarını yaratacak
  • İstanbul’da dün başlayan Design Week Turkey kapsamında yapılacak etkinlikler hakkında da bilgilendirme yapan Gülle, “Türkiye kendi markalarını yaratacak. Bu yolda yürüyen markalarının altında o markaların tasarım kültürü çok önemli. Geçen sene Design Week Turkey’i yaptığımızda 40 bin kişi ziyaretçi ağırladık ama New York’ta 350 bin kişi ziyaret ediyor” dedi.

İstanbul bir tasarım kenti

İstanbul’un başlı başına bir tasarım kenti olduğunu da belirten Gülle, şunları kaydetti: “İstanbul her şeyiyle güzel bir şehir. UNESCO İstanbul’u tasarım şehri ilan etti. O yüzden 2018’de yapacağımız etkinliğe farklı bir anlam katıyor. Türkiye’de 8 milyon genç var. Çok ciddi bir potansiyel. Bu potansiyeli işleyerek endüstriyel ürünlerle buluşturmak önemli bir şey.”

#İsmail Gülle
#Faiz
#Ekonomi
5 yıl önce