|

Bor çatıya girdi

Bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ve özellikle hastanelerdeki radyoterapi odalarında radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanan madde, kauçuk membrana dönüştü. Ürün artık çatılarda kullanılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:09 - 2/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Bor çatıya girdi
Bor çatıya girdi

Rezervinin büyük bölümü Türkiye’de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ve özellikle hastanelerdeki radyoterapi odalarında radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanan madde, çatı yalıtımına da girdi. Bursa’da hava süspansiyon sistemleri ve yapı malzemeleri alanında faaliyet gösteren Aktaş Holding, bu maddeyi kullanarak çatı yalıtımı gibi alanlarda kullanılmak üzere radyasyon ve güneş ışınlarını geçirmeyen kauçuk membran üretmeye başladı. Aktaş Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, elde ettikleri malzemeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde test ettirdiklerini, yüzde 97,7 oranında radyasyon geçirmezliği sonucuna ulaştıklarını açıkladı.


Maliyeti düşük

Bu ürünün ticarileştirilmesini de gerçekleştirdiklerini belirten Aktaş, bu malzemeyi çok uygun bir fiyatla kısa sürede piyasaya süreceklerini söyledi. Edremit’te kurulu Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan da bor madenini saflaştırarak elde ettikleri ara ürünün kullanım alanlarının arttığını belirtti. Söz konusu malzemenin daha önce kurşunla yapıldığını ve ozon tabakasını deldiğini belirten Aktaş ve Durukan, üstelik eski ürünlerin sağlığa zararlı ve daha maliyetli olduğunu da aktardı.

Sessiz devrim

Üretilen bu malzemenin sessiz bir devrim olduğuna vurgu yapan Faruk Durukan, “Dünya biliminin yapamadıklarını yapıyoruz. Dünyadaki problemler Türkiye’den çözüm bulacak. Bu çalışma, gelişmiş ülkelerin yapamadığı bir olaydı. Dünya, Türkiye'yi gelişmiş ülke olarak görecek” dedi.

#Bor
#Konut
#Çatı
7 yıl önce