|

Anahtar teslim fitness salonu

Şirketlerin çalışanlarına yönelik spor salonu açma politikası yeni bir sektör doğurdu. Bu alanda uzman firmalar, 30 ila 250 bin lira arasında değişen rakamlarla anahtar teslim fitness merkezi kuruyor. Son dönemde kamu kurumlarının da ilgisi sayesinde işin piyasası çok fit bir görüntü veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2018 понедельник
Güncelleme: 13:11 - 16/04/2018 понедельник
Yeni Şafak
Artık holdinglerden orta büyüklükteki işletmelere kadar birçok kurum bünyesinde spor salonları açılmaya başladı.
Artık holdinglerden orta büyüklükteki işletmelere kadar birçok kurum bünyesinde spor salonları açılmaya başladı.
ORHAN ORHUN ÜNAL - SERBEST PİYASA

Sağlıklı yaşam trendleri sayesinde altın dönemini yaşayan fitness sektörü, şimdilerde kamu kurumları ve şirketlerin radarında. İşyerleri birer yaşam alanına dönüştükçe sosyal ortamlar önem kazanıyor. Artık holdinglerden orta büyüklükteki işletmelere kadar birçok kurum bünyesinde spor salonları açılmaya başladı. Bu süreçte, artan bilincin ve çalışan gereksinimlerinin etkili olduğunu belirtelim.

PLAZA ÇALIŞANINA MOTİVASYON OLSUN

Saatlerce bilgisayar başında oturmaktan boyun ağrısı çeken, aynı işi yapmaktan tükenmişlik sendromuna yakalanan, motivasyonsuzluktan hayatın anlamını sorgulayan plaza çalışanı sayısı arttıkça birçok şirkette spor salonu açma ihtiyacı doğmuş. Fit piyasa içinde profesyonel hizmet sunan ve anahtar teslim spor salonu kuran firmaların olduğunu öğreniyoruz. Onlar; koşu bandı, bisiklet, ağırlık ekipmanıyla tam teşekküllü bir tesisi 30 ila 250 bin lira arasında rakamlara tamamlıyor.

BELEDİYELER SIRADA BEKLİYOR

Bu konuda öncü olanlardan birkaçı belediye, kaymakamlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gibi kamu kurumları. Yerel yönetimler, halka açık spor mekanlarını her mahalleye yayma politikasına hız verirken kendi çalışanlarını da unutmuyor.

8 ilde 920 ilçe, 32 bin mahalle, sektör firmaları için potansiyel müşteri anlamına geliyor. Konut projeleri içinde açılan fitness alanları da listeye eklenince piyasanın büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Kısacası, yeri müsait olan ve çalışanına değer veren yöneticilerin ajandasında bugünlerde spor salonu açmak var.


AFRİN BİRLİKLERİNE TESİS

Spor Dünyası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İpek, ülkemizin bu alanda çok dinamik bir pazar yapısı olduğunu söylüyor. İpek, askerlere moral olması için de Gaziantep Belediyesi işbirliği ile Afrin’deki birliklere özel salon kurduklarını belirterek, “Askerlerimize profesyonel tesisler hazırladık. Türkiye’deki belediyelerin yüzde 70’inin fitness alanlarını tamamladık. Azerbaycan ve Gürcistan Devlet Başkanı’nın spor sahalarının kurulumunu gerçekleştirdik” diyor.

MALİYETİ 250 BİN LİRA

Spor Dünyası Genel Müdürü Emre İpek ile de Antalya’da bir etkinlikte anahtar teslim tesisleri konuştuk. İpek, maliyetin hedef kitle, bulunduğu alan ve isteklere göre değişkenlik gösterdiğini vurguluyor. 200 kişilik ve 400 metrekare bir yerin spor yapmaya hazır hale gelmesinin fiyatının 200 ila 250 bin lira civarında olduğunu paylaşıyor. Kaliteye göre rakam, 150 bin liraya kadar düşebiliyor. Daha küçük sitelerde mütevazi bir salonun 30 bin liraya tamamlandığını öğreniyoruz. Paranıza göre yani.

En fazla talep Doğu’dan

“Beylikdüzü’ndeki sitelerin yarısının spor salonlarını biz kurduk” diyen Emre İpek, sektörü şöyle anlatıyor: “Mesela Ege ve Akdeniz’deki yatırımlar bizi şaşırtmıyor. Ama Doğu ve Güneydoğu illerinden ciddi talepler olduğunu görmek çok sevindirici. Sadece geçtiğimiz ay Mardin’de 7 tesis kurduk. Bazı alanlar 100, bazıları bin 500 metrekareye çıkıyor. Özellikle, Doğu’daki belediyelerin yoğun ilgisi var. Gaziantep, Iğdır ve Doğubayazıt gibi yerlere dev salonlar açtık.”

GÜÇLÜKONAK’IN HİKAYESİ

İpek, piyasanın enerjisini bakın nasıl anlatıyor: “Şırnak’ta Güçlükonak Kaymakamlığı’ndan telefon aldık. Kaymakam bey ‘Bizim burada memurlar çok sıkılıyor’ diyerek onların motivasyonu için spor salonu kurulmasını istedi. Burası 3 bin 600 nüfuslu bir yerdi ve biz orada anahtar teslim bir yer hazırladık. Şimdi sadece memurlar değil, halk da yararlanabiliyor.” Gayrimenkul sektöründeki firmaların önemli işlerinde görev aldıklarını paylaşan İpek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Spor ekipmanı ve cihaz olarak herşey bizde. Ancak inşaat veya altyapı işlerine karışmıyoruz. Gerekirse dekorasyon konusunda yönlendiriyoruz. Spor ekipmanlarının da fiyatları değişiyor. Mesela bin 500 dolar iken; dijital ekranlı olanlar 3 bin 800 dolara kadar çıkabiliyor.”

  • Türkiye pazarı cezbediyor
  • European Health & Fitness Market Raporu’na göre, ülkemiz fitness sektöründe 48 ülke arasında en hızlı büyüyen pazar konumunda. Ekipmanı, salonu ve sporcu gıdası derken Türkiye’de pazarın ölçülebilir büyüklüğü, 500 milyon liraya ulaşmış durumda.

Editöre bahar notu

Fitness tam anlamıyla bir spor mudur? Gününün 10 saatini oksijensiz işyerinde geçiren plaza çalışanının derdine derman olur mu? Ben orasını bilmem. Ama bizim çözümümüz hazır. Öncelikle en yeşilinden bir çayır çimen bulunur. Baş harfi ‘orhanorhun’ olan bir editörün 2-3 saatte hazırladığı gazete sayfası yüzüne bile bakılmadan yere serilir. Taze bir şarkı mırıldanılır, en mutlusundan. Kısacası okuyucu, güneşli günlerde ağaç tepesine çıkan; hatta düşen mutlu birini görürsen, dokunma. İzin günümdür.

#Emre İpek
#Antalya
#Hasan İpek
6 лет назад