|

Dolardaki düşüş altını da etkiliyor: Uzmanların çeyrek ve gram altın yorumu

Dolarda oluşan iyimser hava sonrasında yaşanan düşüş altın fiyatlarını da düşürmeye başladı. Ağustos ayında 265 lira seviyesindeki gram altın düşüş sonrası 220 liraya, eylül ayında 400 lira seviyesini gören çeyrek altınsa 363 liraya kadar indi. Piyasalardaki hareketliliği değerlendiren uzmanlar, altın yatırımcısına gram altında 200-210 TL aralığını çeyrekte ise 340-345 TL aralığını işaret etti.

Ömer Faruk Aktaş
15:24 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:15 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Altın fiyatları döviz kuru doğrultusunda hareket ediyor.
Altın fiyatları döviz kuru doğrultusunda hareket ediyor.

Yurt içi piyasalarda iyimser hava devam ederken küresel piyasalarda ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının etkileri piyasaları etkilemeye devam ediyor. Dün ABD Merkez Bankası'nın (FED) son toplantı tutanaklarında da kademeli faiz artırımlarına devam edeceğinin sinyalini verdi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'n FED faiz politikasına yönelik açıklamaları altın fiyatlarında yükseliş trendinin sürmesini sağladı.

Altının gramı 220 liranın üzerinde işlem görüyor

Yurt içi piyasalarda altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 220,3 lira seviyelerinde dengelendi.

Dün, dolar kuru ve ons altındaki değer kayıplarına paralel düşüş eğiliminde hareket eden gram altın, günü önceki kapanışına göre yüzde 2,1 azalışla 219,3 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,46 primle 220,3 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 363 lira, Cumhuriyet altını da 1.480 liradan satılıyor.

  • Asya piyasalarında negatif bir seyir izleyen altının ons fiyatı da şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,18 azalışla 1.220,14 dolardan işlem görüyor.

Gram altın dolar kurunu takip etti

Finans Analisti İslam Memiş
de, yurt içi piyasalarda dolar kurunun gerilemesinin gram altının değer kaybetmesine neden olduğunu söyledi.
Yurt içi piyasalarda iyimser havanın devam etmesi, yurt dışı pay piyasalarında yükseliş isteğinin sürmesi ve dolar endeksinin gerilemesi gibi nedenlerin, dolar kuruyla beraber altının gram fiyatının düşmesine neden olduğunu ifade eden Memiş, "
Eğer 220 lira aşağı yönlü kırılırsa düşüşler 216 liraya kadar sürebilir. Biz, altının ons fiyatında beklediğimiz geri çekilmeler ile birlikle 216 liranın test edileceğini öngörüyoruz
" değerlendirmesinde bulundu.

Memiş, altının ons fiyatının yatay bant içindeki hareketini devam ettirdiğini belirterek, "Biz, altının ons fiyatında geri çekilmeler bekliyoruz. Teknik olarak ons altında 1.217 doları, devamında da 1.207 doları takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzmanından yatırımcılara tavsiyeler

Döviz kuruna bağlı altın fiyatlarında görülen düşüş yatırımcıya panik havası yaşatırken, uzmanlar altın fiyatlarındaki düşüşün ana etkeninin kur cephesindeki geri çekilmenin etkili olduğunu ifade etti. Yenisafak.com’a değerlendirmelerde bulunan
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Aylin Cevizci
, “Altın fiyatları düşünce, altın yatırımcısında panik havası başladı. Gram altın fiyatları 10 Ağustos tarihinde görmüş olduğu seviyelere geriledi” dedi.

Cevizci, “Ekonomi kanadında gerek TCMB gerek hükümet cephesinde alınan önlemler ve tedbirlerin etkisi ile TL varlıklarında agresif fiyat hareketlerinin önüne geçilmiş ve kurda gelecek dönem fiyat beklentilerinin aşağı yönde revize edildiği görüldü. Son olarak geçen hafta ABD’li Rahip Brunson davasında tahliye kararının çıkması, ABD & Türkiye ilişkilerindeki buzların çözüldüğüne işaret niteliği oluşturdu. Özellikle dün her iki ülkenin dış işleri bakanlarının yapmış olduğu görüşmeden olumlu açıklamaların geliyor olması gelecek dönem için ikili diyalogların daha iyi olabileceğine dair oluşan beklentileri kuvvetlendirdi” açıklamasında bulundu.

  • Altın fiyatlarındaki düşüşün ana etkeninin kur cephesindeki geri çekilmede gerçekleştiğini vurgulayan Cevizci, “Diğer yandan Ons altın fiyatları yukarı yönde tepkileri ile 1235 dolar seviyesine kadar yükselirken, Dolar/TL bu sabah itibariyle 5.51 seviyesine kadar geri çekildi” ifadelerini kullandı.

"Kurdaki düşüş devam edecek"

Kurdaki düşüşlerin devam edeceğini ve gelecek günlerde de beklentinin devam ettiğini ifade eden Cevizci, “Böyle bir ortamda altın yatırımcısı düşüşleri ellerindeki fonu kademeli bir şekilde kullanarak alımlar deneyebilir. Yani gram altında 210 TL seviyesine doğru düşüşler maliyetlerin ayarlanması ile alımlarda denenmesi uygun olabilir. Mevcut altın pozisyonu olanlar uzun vadeli koruma stratejisi uygulayabilirler. Ama altın için ön görüm bir süre daha aşağı yönlü olacağından hem gram hem de çeyrek altın tarafında uzun vadeli düşünen yatırımcılar için alımların uygun olabileceğini söyleyebilirim.
Her ne kadar ons altın tarafında yukarı yönlü eğilim dikkat çekiyor olsa da gram altın için taban fiyat aralığının kısa vadede 200-210 TL aralığı olduğunun altını çizelim
” dedi.
  • Çeyrek altın konusunda da yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Cevizci, “
    Çeyrekte ise 340-345 TL aralığı ve bu seviyenin altına yaşanacak düşüşlerin değerlendirilmesi uygun olabilir
    ” ifadelerini kullandı.
Cevizci, “Cumhuriyet altının ise her ne kadar maliyeti yüksek olsa da getiri imkânı uzun vadede bir o kadar fazla oluyor. Bu nedenle diğer altın önerilerime kıyasla Cumhuriyet altın yorumum daha zayıf kalabilir.
Cumhuriyet altın yatırımcısı alımlarda 1400 TL seviyelerini takip etmesi daha uygun olabilir
” açıklamasında bulundu.

Kritik seviye 1.230 dolar

Son bir buçuk aydır yukarı yönlü hareket eden altın fiyatları için kritik seviye 1230 dolar. Yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Özgecan Özdemir Kum
, dün Fed toplantısının ayrıntılarını içeren FOMC tutanaklarında yapılan kademeli faiz artışı vurgusunun dolar varlıklarına değer kazandırdığını ifade etti. Kum, ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 3,18 seviyesine yükselmesine yol açtığını vurguladı.

Kum, "Bu gelişmeler sonrasında değerli metalde 1225 seviyesinden 1218 seviyesine varan geri çekilme yaşandı. 100 günlük hareketli ortalamasını aşmakta başarılı olmayan Altın fiyatlarında Avrupa Birliği liderler zirvesine yönelik oluşan olumlu beklenti de etkili oluyor diyebiliriz. Fiyatların 1212 seviyesi üzerinde fiyatlanması emtiadaki olası geri çekilme potansiyelini sınırlı bırakabilir. FOMC etkisinin gündeme getirdiği geri çekilmenin 1218 seviyesinden almış olduğu destekle yükselişlere hız kazandırması durumunda kısa vadeli olarak 1230 direncini takip ediyoruz. Bugün ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Dolar’daki yükselişe rağmen alımların 1230 seviyesi üzerinde kalıcı olması halinde Altın fiyatlarında 1250 direnci yeni bir yükseliş trendinin habercisi olabilir" dedi.

#Altın fiyatları
#Gram altın
#Çeyrek altın
#Cumhuriyet altını
6 yıl önce