|

6 ayda 16 milyar $’ı aştık

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv endüstrisi, son 29 aydır artış grafiğini sürdürüyor. Sektörün haziran ayı ihracatı yüzde 2 artışla 2,5 milyar dolar oldu. 6 aylık ihracatı ise 16 milyar doları aştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:40 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat haziran ayında yüzde 8 artışla 2 milyar 36 milyon dolar oldu
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat haziran ayında yüzde 8 artışla 2 milyar 36 milyon dolar oldu

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri olan otomotiv endüstrisindeki artış grafiği aralıksız 29 aydır sürüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektör ihracatı haziranda da yüzde 2 artışla 2,5 milyar dolar oldu. Haziranda toplam ihracattan aldığı payı yüzde 20 olan sektör, böylece toplam ihracatın beşte birini yine tek başına gerçekleştirdi.

İLK SIRAYI KORUDU

Otomotiv endüstrisinin yılın ilk yarısındaki ihracatı da geçen seneye kıyasla yüzde 14,5 artışla 16 milyar 434 milyon dolara ulaştı. Sektör, Ocak-Haziran dönemi performansıyla Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini korudu. Ocak-Haziran döneminde binek otomobiller ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artarak 6 milyar 558 milyon olurken, otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 22, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 15 ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 4 arttı.

HAZİRANLAR REKORU

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, sektörün bugüne kadarki en yüksek haziran ayı ihracatına imza attığını vurguladı. Haziran ayı ihracatında otomotiv yan sanayindeki yüzde 10,5 oranındaki artışın temel etken olduğunu belirten Baran Çelik, binek otomobiller ihracatında ise yüzde 6 düşüş yaşandığını söyledi. Baran Çelik, “Haziran ayında en önemli pazarlarımızdan Almanya’ya yüzde 2, Birleşik Krallık’a yüzde 12, İtalya’ya yüzde 7 artış kaydettik. ABD’ye ihracatta ise yüzde 67 düşüş kaydedildi. Bu gelişmede binek otomobiller ihracatında yaşanan azalma etkili oldu” şeklinde konuştu.

Ab’ye ihracat artışı %8 oldu

Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat haziran ayında yüzde 8 artışla 2 milyar 36 milyon dolar olurken, bu ülke grubu toplam ihracattan yüzde 80 pay aldı. Afrika Ülkelerine yüzde 22 artış olurken, Ortadoğu’da ise yüzde 16 düşüş yaşandı.

#Türkiye
#Baran Çelik
6 yıl önce