|

2017’deki başarı 2018’e ışık tutuyor

Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 5.2 oranında gerçekleşmiş, bu rakam ikinci çeyrekte yüzde 5.1’lik büyüme oranı ile devam etmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:22 - 13/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Anadolu Aslanları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur
Anadolu Aslanları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur

Önceki gün ise; Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. İhracatta da rekor üstüne rekorlar kırılıyor. Durum böyle olunca da; 2018 yılına yönelik beklentiler büyük umut vaad ediyor.

KATKISI POZİTİF OLACAK

2018 yılına ilişkin beklentilerini Yeni Şafak’a değerlendiren Anadolu Aslanları Derneği (ASKON) Başkanı Hasan Ali Cesur; 2017 yılının 2016’da yaşanan FETÖ operasyonları, içerde ve dışarıda yaşanan tüm baskılara rağmen istikrarlı ve kontrollü geçtiğini ifade etti. Cesur, nakit akışında yaşanan durağanlığın hükümetin verdiği destek ve teşviklerle aşıldığını kaydederek; “2017’de ekonomi de büyüme ve işsizlikte bir iyileşme söz konusu. İMF’nin öngörüsünün çok üstünde bir büyüme gerçekleşti. Mesela sanayi kullanım kapasitesi yüzde 80’lerde. Bu aynı zamanda 2018’e de bir projeksiyon tutuyor” diye konuştu. Yaşanan tüm bu olumlu gelişmelerin 2018’e pozitif bir katkı olarak yansıyacağını anlatan Cesur, “Ben 2018’den ümitliyim. Kanaatimce bu yıldan daha iyi geçecek” dedi.

SIKINTIYI ÖRTME ÇABASI

ABD Başkanı Donald Trump’un geçtiğimiz günlerde Kudüs’ü, İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi konusuna da değinen Cesur şunları söyledi: “Trump'ın şu anda sergilediği tutum kendi yaşadığı ekonomik sıkıntıları bertaraf ederek projeksiyonu ve ilgiyi dışarıya yansıtma operasyonudur. Dolarla ticaret demek ticaretin de ABD tarafından kontrol edilmesi demektir.”

ALTERNATİF PARA ŞART

Tam olarak bu noktada alternatif para ürünleri bulunması gerektiğinin altını çizen Cesur, İslam ülkeleri arasında ve komşularla ticareti geliştirmenin kendilerinin gördüğü en önemli çözüm olduğunu kaydetti. İş dünyası olarak her türlü manipülasyonlara karşı bağışıklık kazandıklarını anlatan Başkan Cesur, ekonomik büyümenin yatırımlarla endeksli olduğunu belirterek; yeni yatırım ve girişimlerin sürdüğünü aktardı. Ülkede genel manada bir işsizliğin söz konusu olmadığını savunan Cesur, “İş beğenilmeme var. Asıl sıkıntımız orada. Emek harcamadan para kazanma, köşe dönme hayaliyle yetişiyor yeni nesil” ifadelerini kullandı.

  • Alın teri kadar akıl teri de önemsenmeli
  • Gelecek neslin üretim odaklı yetiştirilmesi gerektiğine işaret eden Cesur, “Ağır sanayide bile artık eskisi kadar ağır bir iş yok. Örneğin, mermer sanayinde mermeri pnömatik, hidrolik makinelerle kaldırıyorsun. Amasya’da mermer sektörü ilerdedir, orada bazı fabrikaların yüzde 50’sinde kadın istihdam ediliyor” dedi. Fikri olana makul ölçüde devlet destekleri verildiğini aktaran Cesur, akıl terinin ön plana çıkarılması gerektiğini ifade etti.
Muhalefetin popülizmine eleştiri geldi

Muhalefetin ortaya koyduğu net 2 bin lira asgari ücret talebini eleştiren Cesur, “Bunu siyasi bir slogan olarak görüyorum. Önerdikleri rakam realiteyle uyuşmuyor. Belli bir düzeyin üstünde tuttuğunuz zaman bu kez kayıt dışını teşvik ediyorsunuz” dedi. Hayali rakamların piyasaya olumsuz yansıyacağına vurgu yapan Cesur, “Ülkedeki reel gerçekliğin göz önünde bulundurularak işçi ve işverenin ortalaması alınarak hesap edilmesi gerekiyor”dedi.

#Ekonomi
#Türkiye
#Hasan Ali Cesur
6 yıl önce