|

140 ülkeden misafir

İki yılda bir yapılan MÜSİAD EXPO, bu yıl 140 ülkeden iş adamları, yatırımcılar ve 30 yabancı bakan ağırlayacak. Fuarda MÜSİAD üyesi 375 firma stant açacak. Yurt dışı firmalar için ise 5 bin metrekarelik alan tahsis edildi.

İbrahim Acar
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:55 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İki yılda bir yapılan MÜSİAD EXPO, bu yıl tam bir şölen havasında geçecek
İki yılda bir yapılan MÜSİAD EXPO, bu yıl tam bir şölen havasında geçecek

Bu yıl rekor sayıda katılımcı ülkeyi ağırlayacak 17. MÜSİAD EXPO, 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da düzenlenecek. Çarşamba günü kapılarını açacak fuar cumartesi günü sona erecek. Dört gün boyunca 8 binin üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğin bir şölen havasında geçmesi bekleniyor. Çünkü; iki yılda bir yapılan MÜSİAD EXPO’ya bu yıl olağanüstü bir ilgi var. “İş Burada: Meselemiz Türkiye” mottosuyla yapılan fuar geçen yıllara göre 6 kat daha fazla başvuru aldı.

KIBRIS’A ÖZEL ÖNEM

Farda MÜSİAD üyesi 375 firma stant açıyor. Yurt dışı firmalara tahsis edilen 5 bin metrekarelik özel bölümde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti menşeli firmalara öncelik verildi. 140 ülkeden 400’e yakın alım heyeti katılacak fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor.

İNSANSIZ DENİZ ARACI BURADA

MÜSİAD EXPO kapsamında bu yıl, yüksek teknolojiyle üretilen yerli ürünlerin sergileneceği High Tech Port’a da büyük önem veriliyor. Savunma ve havacılık sektörlerinin öncü isimleri ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergileyecek. High Tech Port’ta bu yıl ilk kez, yeni geliştirilen “İnsansız Deniz Aracı” (İDA) da görücüye çıkacak.

Fuar için İstanbul’a gelen yerli ve yabancı iş adamlarının üye olduğu International Business Forum (IBF) kongresi ise “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” ana temasıyla gerçekleşecek ve blockchain ile alternatif para birimleri gibi kavramlar tartışılacak. Fuar kapsamında gerçekleştirilecek bir diğer organizasyon ise 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK) olacak.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR ZİRVE

Fuar öncesinde düzenlenen sohbet toplantısında bir araya geldiğimiz MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, fuara ilişkin detaylı bilgiler verdi. Genel Başkan Kaan, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde kapılarını açacak MÜSİAD EXPO’nun bu yıl geçmiş yıllara göre daha anlamlı ve katma değerli bir zirve halinde gerçekleşeceğini ifade etti.


ALTI KAT DAHA FAZLA BAŞVURU ALDIK

Türkiye’nin ihracat hedefine büyük bir katkı sunacak fuarın bu yıl geçtiğimiz yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru aldığını belirten Kaan, fuara Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar 140 ülkeden katılım olacağını belirtti. Kaan, “Ülke ekonomimiz, üretken, yerli ve milli sanayicilerimizin omuzlarında her türlü güçlüğün üstesinden gelecektir. Bu yıl hemen her sektörde üretkenliği artırmayı hedefleyen ve yatırımcıyı, faiz sarmalından koruyacak yeni projelerimizi paylaşacağız. MÜSİAD olarak bir proje üretim merkezi gibi çalışıyoruz. 17. MÜSİAD EXPO, ülke ekonomimizi ve üretmek isteyen iş dünyamızın yolunu açacak çözüm önerilerimizi sunduğumuz bir platform olacak” dedi.

DÜNYA EKONOMİSİ YENİ AÇILIMLARIN EŞİĞİNDE

MÜSİAD EXPO’nun gördüğü ilginin Türkiye’nin ekonomik bir güç olarak Ortadoğu, Balkanlar hatta Afrika bölgesindeki liderliğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kaan, şunları kaydetti: “Dünya ekonomisi yeni açılımların arifesinde. Türkiye’nin üretkenliğini uzun vadede kanıtlayarak fikri ve finansal olarak bölgesinde liderliğini ilan edeceğine inanıyoruz. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu darboğaz, Ortadoğu, Asya ve Afrika’dan yükselecek üretime dayalı bir güçle aşılacaktır. Dünya ekonomisi Doğu’dan yükselecektir.”


Bayraktar İHA’sının hikayesi

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan ise 9 yıl önce ilk prototipini sergiledikleri Bayraktar İHA’sının atölyeden çıkarılma hikayesini anlattı. Bütün MÜSİAD şubelerine haber vererek bulundukları illerde üretilen yüksek katma değerli ürünlerin MÜSİAD EXPO’suna sergilenmesi için İstanbul’a getirilmesi talimatı verdiklerini hatırlatan Bostan, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaret ettikleri Bayraktar yetkililerini fuara katılmaya ikna ettiklerini ifade etti.


Bürokrasiye rağmen insansız hava aracını üretin ve bugün Türkiye’nin terörle mücadelesinde destanlar yazan Bayraktar’ın 2010’daki MÜSİAD fuarında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından incelenmesinin ardından üretime geçilmesi için işlerin hızlandırıldığını dile getirdi.

  • AFRİKA’DA TÜRKİYE TİCARET VE KÜLTÜR MERKEZLERİ AÇACAK
  • 2018’in “Afrika Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte MÜSİAD’ın Afrika’ya yönelik projeleri de hız kazandı. Konu ile ilgili farklı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek üzere yola çıktıklarını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “MÜSİAD, Türkiye ekonomisinin Afrika açılımına Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezleri ile liderlik edecek” dedi.

BU PROJELER ULUSLARASI VİTRİNE ÇIKIYOR

Uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olan fuarda Türkiye, bölge ve dünya ekonomisi de konuşulacak. Geçtiğimiz Mayıs ayında kurulan Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ. (GABORAS)’ı uluslararası piyasaya taşıyacaklarını belirten MÜSİAD Başkanı Kaan, “İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı” dedi. GABORAS’ın yanısıra Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-ı Hasen Sandığı gibi uluslararası projeler de MÜSİAD EXPO’da yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatine sunulacak.

FAİZ SİSTEMİNE “DUR” DİYECEK ÇALIŞMA

Faizsiz Yatırım ve İş Modelleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Kaan, Türkiye ekonomisinin ancak ve ancak üreterek güçlenebileceğine inandıklarının altını çizdi. Bunun için üreticinin önünde engel, sırtında kambur olan faiz sarmalına karşı bir STK olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyleyen Kaan, faizden bağımsızlaştıracak çıkış yolları bulunmadan enflasyonla mücadelenin mümkün olmadığını ifade etti. MÜSİAD’ın bu alanda net bir vizyon belirlemesiyle birlikte pek çok proje geliştirdiklerini belirten Kaan, MÜSİAD EXPO’da lansmanları yapılacak ve sözleşmeleri imzalanacak projeler hakkında bilgi verdi.

#MÜSİAD EXPO
#AbdurrahmanKaan
#Türkiye
#Fuar
#İHA
5 yıl önce