|

Yunanistan ile Makedonya arasında tarihi anlaşma: İsim sorunu çözüldü

Yunanistan ve Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden 'isim sorununun' çözümüne yönelik tarihi anlaşma imzalandı. Buna göre, Makedonya Cumhuriyeti’nin ismini “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilecek.

Yeni Şafak
11:58 - 17/06/2018 Pazar
Güncelleme: 13:35 - 17/06/2018 Pazar
AA
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev

Yunanistan ve Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden 'isim sorununun' çözümüne yönelik tarihi anlaşma imzalandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, iki ülkenin sınırında bulunan Prespa Gölü kıyısındaki Psarades köyünde düzenlenen törende anlaşmaya imza attı.



Üst düzel katılım

Törene ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedon mevkidaşı Zoran Zaev'in yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Matthew Nimetz katıldı.

  • Anlaşma, Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" anlamına gelen "Republika Severna Makedonija" olarak değiştirilmesini ve ülkenin AB ve NATO üyeliklerine yönelik Yunanistan'ın vetosunun kaldırılmasını öngörüyor.



#Yunanistan
#Makedonya
6 yıl önce