|

Yargı savaşı

ABD’de Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Mueller, 13 Rus vatandaşı ile 3 Rus kurumunu “seçimlere müdahale etmek” ile suçladı. ABD yargısı, zanlılar hakkında dava açmaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Trump ise Rusya’nın seçim sonuçlarını etkilemediğini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:09 - 18/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
ABD 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kurumuna dava açıyor
ABD 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kurumuna dava açıyor

ABD’de devam eden Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, 13 Rus vatandaşı ile 3 Rus kurumunu “2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale etmek” ile suçladı. Mueller, Büyük Jüri tarafından söz konusu kişi ve kurumlara getirilen suçlamanın ardından dava açılacağını belirtti. Büyük Jüri’nin yayınladığı iddianamede, Rus vatandaşlarının ve kurumlarının 2014 yılından başlayarak Amerikan seçim sistemine siber yollarla müdahale etmeye başladıkları ve 8 Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine de müdahale etmek için girişimlerde bulunduklarına dikkat çekildi. İddianamede, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasından bazı isimlerin bu kişilerle iletişim kurduğuna ilişkin bazı değerlendirmeler yapıldı.


TRUMP: YANLIŞ YAPMADIM

ABD’deki istihbarat kurumları Moskova’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerini Trump lehine çevirmek için müdahale girişiminde bulunduğu sonucuna varmış ancak Rusya ve ABD Başkanı Donald Trump iddiayı en baştan beri yalanlamıştı. Trump, dün sosyal medya üzerinden “Başkanlık görevini yapacağımı ilan etmeden önce Rusya, ABD karşıtı kampanyasını 2014’te başlattı. Seçim sonuçlarını etkilemedi. Trump kampanyası yanlış bir şey yapmadı - hiçbir hile yapmadı!” dedi. Trump, siber saldırıların varlığını kabul etmekle birlikte kendi seçim kampanyasından çok önce başladığını dolayısıyla da seçim sonuçlarını etkilemediğini vurguluyor.

ZAHAROVA: BU SAÇMALIK!

Karara tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan yaptığı açıklamada, “13 kişi ABD seçimlerine mi müdahale etti? 13 kişi, milyar dolarlık bütçelere, istihbarat ve teknolojideki son yöntemlerle mi mücadele etti? Bu saçma değil mi? Evet saçma ancak bu Amerika’daki modern siyasetin gerçekleri” ifadelerini kullandı.

  • FACEBOOK FBI iLE EL ELE
  • Sosyal paylaşım sitesi Facebook, ABD’nin 13 Rus vatandaşına ve 3 Rus kurumuna yönelik, “2016’daki başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğu” suçlaması üzerine Rusların ve diğer aktörlerin seçimlere müdahalesini önlemek için Federal Soruşturma Bürosu ile aktif çalışma yürüteceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Facebook’un güvenlik personelini iki kat artırarak 20 bin kişiye çıkaracağı ve FBI ile aktif çalışma yürüteceği belirtildi. Twitter ve YouTube’dan ise konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.
#ABD
#Rusya
#Facebook
6 yıl önce