|

'Türkiye Kolombiya'nın OECD'ye katılımına büyük destek verdi'

Türkiye'nin FARC ile yürütülen barış sürecinde ciddi kaynaklar ortaya koyduğunu dile getiren Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar, "Orejon'da TİKA'nın mayın temizleme projesi bizim için oldukça önemliydi. Burada TİKA'nın inşa ettiği okul aracılığıyla eğitim üzerinden dünyaya barış anlaşmasının önemini gösteren bir mesaj vermek istedik" şeklinde konuştu. Ayrıca Türkiye'nin kendilerini tanımak için kapılarını açtığını ve ilk günden beri OECD'ye katılmalarında büyük destek verdiklerini de kaydeden Cuellar, "TİKA'dan, en çok yardıma ihtiyaç duyacağımız bölgelerde sığınmacılar için ilk barınakları sağlama konusunda bize yardımcı olmalarını istedik" dedi.

Yeni Şafak
11:29 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 11:35 - 10/08/2018 Cuma
AA
Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar
Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar

Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar, Türkiye'nin ülkesinin önemli bir müttefiki olduğunu ve Kolombiya'nın Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) katılmasında büyük destek verdiğini belirtti.

Holguin yaptığı açıklamada, Kolombiya eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümetinin 8 yıllık döneminde eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yürütülen barış sürecinde Türkiye'nin kendilerine büyük destek verdiğini ifade etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) Kolombiya'daki faaliyetlerinin önemine dikkati çeken Holguin, TİKA'nın, Kolombiya'da en fazla kara mayını döşenmiş yerlerden Orejon'daki yardımlarının dikkate değer olduğunu kaydetti. Holguin şunları dile getirdi:

"Orejon'daki okul aracılığıyla dünyaya mesaj vermek istedik"

Kolombiya'da barışın sağlanması hususunda, Türkiye'nin ülkesi için önemli bir müttefik olduğuna işaret eden Holguin, Orejon'u ziyaret eden Türk yetkililerin orada bir okul yaptırarak Kolombiya'da Türk kültüründen bir iz bırakmak istediklerini dile getirdi.

Holguin, TİKA'nın Orejon'da yaptırdığı okula ilişkin, "Türkiye, yalnızca oradaki halkın eğitimini değil, Kolombiya hükümetinin barışı tesis etmesini de destekledi" şeklinde konuştu.


  • Orejon'daki Türk okulunun, bölgedeki barış süreci stratejilerinin temel direklerinden biri olduğunu söyleyen Holguin, "Bölge halkıyla, Orejon'da inşa edilen okul vasıtasıyla eğitim üzerinden dünyaya barış anlaşmasının önemini gösteren bir mesaj vermek istedik" diye konuştu.

Holguin, Türk okulunun bölgeye yönelik yardımların planlanmasına farklılık getirdiğini belirterek, "Okul yalnızca çocukların eğitimini desteklemiyor, aynı zamanda Orejon ve çevresindeki dört köy halkı için eğitim merkezi görevi görüyor." ifadesini kullandı.

Kolombiya'nın Antioquia bölgesinde yer alan Orejon, sarp dağların ve derin vadilerin arasında yer alıyor. Briceno kasabasına bağlı Orejon'a, kasabadan üç saatlik kara yolculuğuyla ulaşılıyor.


"Türkiye oldukça cömert bir ülke"

Eski Bakan Holguin, Santos hükümetinin diğer ülkelerle ilişkileri geliştirdiğine dikkati çekerek, Kolombiya'nın Türkiye ile o dönemde başlayan yakın ilişkisini de bu duruma örnek gösterdi. Santos'un büyükelçilik açmak için 2011'de Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Holguin, "Türkiye, bizi tanımak için kapılarını açtı ve ilk günden beri OECD'ye katılmamızda bize büyük bir destek verdi" dedi.

Türkiye'nin cömert bir ülke olduğuna dikkati çeken Holguin, "Türkiye bazı konularda oldukça cömert bir ülke. Biz, Kolombiya'da barış sağlandıktan sonra kırsaldaki üretimin canlandırılması gerektiğinden Türk yetkililere bahsetmiştik. Kolombiya'da yetiştirmemiz için dünyanın en iyi pamuğu olarak bilinen Türk pamuğundan 132 kiloluk 42 çeşit numuneyi Türkiye bize hediye etti." diye konuştu.

"TİKA'dan sığınmacılar için bize yardımcı olmalarını istedik"

Eski Bakan Holguin, konuşmasında birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı sığınmacı ve göç sorununa değinerek, Türkiye'nin çok sayıda sığınmacıya düzenli şekilde ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Türkiye'nin sığınmacı politikasının başarılı olduğuna işaret eden Holguin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Holguin, ülkesinde Venezuelalı sığınmacıların barınma sorununun devam ettiğini belirterek, "TİKA'dan, en çok yardıma ihtiyaç duyacağımız bölgelerde sığınmacılar için ilk barınakları sağlama konusunda bize yardımcı olmalarını istedik. Umarım bu konuda bize yardım ederler çünkü çok tecrübeli ve düzenli çalışıyorlar" dedi.

Kolombiya'nın Nobel ödüllü eski Devlet Başkanı Santos, başkanlık görevini seçimlerde yüzde 53,98 oy alan Ivan Duque'ye 7 Ağustos'ta teslim etti. Ülkenin 59. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC ile imzaladığı barış anlaşmasıyla iç savaşa son vermiş ve bu anlaşma sayesinde 2016 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.


#FARC
#Kolombiya
#Maria Angela Holguin Cuellar
#OECD
#Orejon
#TİKA
6 yıl önce