|

Türk bayrağı Antarktika'da dalgalandı

Antarktika kıtasında bilimsel araştırmalar yapacak olan Türk bilim insanları, Arjantin’den yola çıkarak önceki gün kıtaya ayak bastı. Ekip, Ukrayna ile yapılan ortak “Bilim Seferi” çerçevesinde Ukrayna'ya ait “Vernadsky Araştırma İstasyonu” na geçti. İstasyonda Ukrayna'nın yanı sıra Türk bayrağıda dalgalanmaya başladı.

Yeni Şafak
11:04 - 8/04/2016 Cuma
Güncelleme: 12:17 - 8/04/2016 Cuma
Diğer

Arjantin'in en güneyi, aynı zamanda da kıtaya en yakın limanlardan biri olan Ushuaia'dan gemi ile yola çıkan Türk bilim ekibi, dünyanın en zorlu yollarından biri olarak görülen Drake Boğazı'nı aştı.



3 gün sonra Antarktika kıtasına çıktılar


Ekibi taşıyan gemi, 600 deniz mili (bin 100 kilometre) mesafeyi kat etti ve 3 günlük yolculuğun ardından Antarktika kıtasında yarımadaya çıktı. Ekip, Ukrayna ile yapılan ortak “Bilim Seferi" çerçevesinde Ukrayna'ya ait “Vernadsky Araştırma İstasyonu" na geçti. İstasyonda Ukrayna'nın yanı sıra Türk bayrağıda dalgalanmaya başladı.





Dalga yüksekliği 12 metre


Türk ekibinden kaptan Özgür Oktar gemi ve Drake geçidi hakkında bilgi verdi:



“Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nu birbirine bağlayan geçit, Amazon Nehri'nin 600 katından fazla debiye sahip. Geçitteki ortalama dalga yüksekliği ise 12 metre yani 4 katlı bir binanın yüksekliğine denk. Bindiğimiz Ushuaia gemisi Amerika Birleşik Devletleri tarafından NOAA (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) için 1969 yılında inşa edildi ve denize indirildi. Yıllarca okyanuslarda araştırma yapan bu gemi, yalnızca bu sezon 40'a yakın Antarktika seferini tamamladı."




Beyin dalgaları ve kalp atışları incelenecek


Çalışmaya katılan Prof. Dr. Birol Çotuk, kıtaya doğru yola çıkmalarından itibaren tüm ekipte yer alan bilim insanları üzerinde bazı ölçümler yapmaya başladıklarını, beyin dalgaları ile kalp atım hızlarındaki değişimleri inceleyeceklerini söyledi.


Ekip ayrıca, 3 günlük yolculukta deniz memelilerini, sayılarını ve koordinatlarını da kayıt altına alarak fotoğrafladı.









#Antarktika
#Ushuaia gemisi
#Türk bilim insanları
8 yıl önce