|

Trumplara dava şoku

ABD Başkanı Trump ve üç çocuğu, özel vakıfları olan Trump Vakfı’nı kendi çıkarları için kullanmakla suçlanıyor. New York Savcılığı, vakfın tasfiyesini ve 2,8 milyon dolar ceza ödenmesini talep etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:06 - 16/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Donald Trump ve çocuklarına ‘usülsüzlük’ iddiasıyla dava açtı
Donald Trump ve çocuklarına ‘usülsüzlük’ iddiasıyla dava açtı

New York Savcılığı, ABD Başkanı Donald Trump ve çocuklarına ‘usülsüzlük’ iddiasıyla dava açtı. Savcılık, Trump ve üç çocuğunu, özel vakıfları olan Trump Vakfı’nı kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçluyor. Savcılık iddiasına göre, ABD Başkanı Trump, New York merkezli vakıftan 2016’daki seçim kampanyasına usülsüzce para aktardı.

TASFİYE TALEBİ

New York Başsavcısı Barbara Underwood, selefi Eric Schneidermann tarafından başlatılan ve 21 aydır süren soruşturma sonucunda Trump Vakfı ile Trump’ın ABD başkanı olmak için yürüttüğü seçim kampanyası arasında “yüksek miktarlarda kanunsuz siyasi işbirliği” ile “tekrarlanan ve gönüllü bir şekilde kendi çıkarına uygun olarak işlem yapma” faaliyetlerinin tespit edildiğini belirtti. Başsavcı, açtığı davada Trump Vakfı’nın tasfiye edilmesini istedi. Underwood ayrıca Trump, oğulları Donald Jr. Trump ve Eric Trump ile kızı Ivanka Trump’a New York’taki yardım kuruluşlarına başkanlık edememe cezasının getirilmesini talep etti.

‘ÇEK DEFTERİ DEĞİL’

Açılan dava ile 2,8 milyon dolar tutarında zararın tazmin edilmesi ve para cezalarının ödenmesi istenirken, aynı zamanda Donald Trump’a 10 sene, çocuklarına da birer sene boyunca herhangi bir New York vakfında başkanlık yapamama yasağı getirilmesi talep edildi. Underwood, soruşturma ile Trump Vakfı’nın Donald Trump’tan veya onun sahibi olduğu işlerden kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılacak ödemeler için bir “çek defteri” görevi görmekten daha fazlasının olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Yapılan ödemelerde yasallık amacına dikkat edilmediğine değinen Underwood, “Şahsi vakıflar böyle işlememeli” dedi.

İDDİALARI REDDETTİ

ABD Başkanı Trump, davaya sert tepki gösterdi. Twitter’dan açıklama yapan Trump, Demokrat Partili New York Savcısı Underwood’u hedef alarak davayı açanların siyasi amaçları olan “New Yorklu ucuz demokratlar” olduğunu öne sürdü. Trump ayrıca “Beni dava etmek için her şeyi yapıyorlar” dedi ve davayı sonuna kadar götüreceğini söyledi. Suçlamaları reddeden vakıf ise, New York Savcılığını kuruluşun elinde kalan 1.7 milyon dolar değerindeki parayı “siyasi amaçları için rehin almakla” suçluyor. Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partili üyeler, bir süredir Trump Vakfı’na federal soruşturma açılmasını istiyordu.

#Donald Trump
#ABD
6 yıl önce