|

Trump imzayı attı

ABD Başkanı Trump, tartışılan göçmen beyannamesini imzaladı. ABD yönetimi, ülkeye güney sınırından yasa dışı yollardan giren göçmenlerin artık iltica başvurusu yapma hakları olmayacağını açıklamıştı, Trump da onayladı.

Yeni Şafak
17:10 - 9/11/2018 Friday
Güncelleme: 17:47 - 9/11/2018 Friday
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, tartışılan göçmen beyannamesini imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, yeni göçmen beyannamesini imzaladığını açıkladı. Trump, yeni göçmen yasası için demokratik desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Göçmen beyannamesi nedir?

İltica başvurusu yasağı kararı ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ve vekaleten Adalet Bakanı olan Matthew Whitaker'ın yaptığı ortak yazılı açıklamayla duyrulmuştu. Trump da bu imza ile yasal zemin kazandırmış oldu.


ABD yasalarına göre yetkililer, kendi ülkelerindeki şiddetten kaçtıklarını söyleyen göçmenlerin iltica başvurularını kabul etmek zorundaydı. Trump bu imza ile bunun önünü kapatmış oldu.


Bugüne kadar ülkeye giren herkesin, sınırdan yasal olarak mı yoksa yasa dışı olarak mı geçtiğine bakılmaksızın iltica başvuruları değerlendiriliyordu.

Uluslararası Af Örgütü: Trump'ın canavarlaştırıcı söylemi

Uluslararası Af Örgütü, bu politika değişikliğinin göçmenlerin hayatını tehlikeye atacağı uyarısı yapmıştı. Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo bu yasayışu
"Trump'ın canavarlaştırıcı söylemi" olarak niteleyerek
kınamıştı.

ABD'de Ekim ayında Honduras, Guatemala ve El-Salvador'dan yola çıkan göçmen grubu çoğalarak ABD'nin Meksika sınırına kadar ulaşmıştı.

Trump, Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenleri tehdit etmiş ve Meksika sınırına asker yığmıştı. Trump, "Taş atana kurşunla karşılık verin" talimatı vermişti.


  • ABD Başkanı Donald Trump, güney sınırından yasadışı yollarla ülkeye giren çocukların ebeveynlerinden ayrılmasına yol açan "sıfır tolerans" politikasında değişikliğe gitmişti.
  • Trump, kafes benzeri tutukevlerinde tutulan çocukların yürek burkan haberlerinin ardından gelen tepkiler üzerine geri adım atmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Babar Baloch, hukuk departmanının, ABDBaşkanı Trump'ın sığınma başvurusu hakkını sınırlayan yeni göçmen politikasını gözden geçireceğini açıkladı.




#Trump
#Göçmen
#ABD
5 years ago