|

Savaşın fitilini ateşledi

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri, ABD Başkanı Trump’ı ülkesine yönelik tehditleri nedeniyle “savaşın fitilini ateşlemekle” suçladı. Ri, nükleer programlarından taviz vermeyeceklerini de açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin Kuzey Kore bahanesiyle Çin ve Rusya’yı hedef aldığını savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 01:13 - 13/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Kuzey Kore Dışişleri Bakan Ri Yong Ho, ülkesinin sahip olduğu nükleer programından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini vurguladı.
​Kuzey Kore Dışişleri Bakan Ri Yong Ho, ülkesinin sahip olduğu nükleer programından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Ri Yong Ho, ülkesinin sahip olduğu nükleer programından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini vurguladı. Kuzey Koreli Bakan, Rus haber ajansı TASS’a verdiği söyleşide, ABD’nin savaşın fitilini ateşlediğini belirterek, gerilimin azalması için önce Washington’un adım atması gerektiğine işaret etti. Ri, ülkesinin elinde bulunan nükleer silahların da caydırıcı gücüne vurgu yaptı. ABD Başkanı Donald Trump ise geçen hafta medyaya yansıyan “fırtınadan önceki sessizlik” sözleri ile Kuzey Kore rejimini hedeflediğini açıkladı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Güney Kore’ye yerleştirdiği THAAD füze savunma sistemi ile Rusya ve Çin’i tehdit ettiğini savundu.

TRUMP KIŞKIRTTI

Rus haber ajansı TASS’a konuşan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri, ülke lideri Kim Jong-un’a sözlü saldırıda bulunan ve her fırsatta askeri müdahale ile tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump’ı “savaşın fitilini ateşlemekle” suçladı. Ri, ABD’nin Pyongyang rejimini hedef alan yaptırım kararlarında başını çekerek düşmanca bir tutum sergilediğini belirtti. Kuzey Kore diplomasisinin başındaki isim, ABD’nin diğer ülekeleri de kendisiyle birlikte hareket etmesini sağlayarak, yaptırımların etkisini artırmaya çalıştığını savundu. Bilindiği üzere Pazartesi günü ABD’ye ait stratejik bombardıman uçakları B-1B’ler Kore yarımadasında uçuş gerçekleştirmişti.

NÜKLEER SİLAHLAR CAYDIRICI

Ri, ülkesinin elinde bulunan nükleer silahların “Kuzey Kore cumhuriyetinin varlığının ve gelişmesinin, bölgedeki istikrar ve barışın sağlanmasında güçlü bir caydırıcı özelliği” bulunduğunu belirtti. Ri, ABD ile ülkesi arasında diyaloğun başlamasının tek yolunun, Washington’un ülkesine yönelik düşmanca tavrını ve nükleer tehdidi terk etmesinden geçtiğini belirtti. Son dönemde hem ABD hem de Güney Kore’de yetkili makamlar, Washington’un yarımadaya tekrar nükleer silahlar konuşlandırması gerektiğine yönelik açıklamalar yapıyordu.

TRUMP’TAN ÜSTÜ KAPALI KABUL

Öte yandan ABD Başkanı Trump, Amerikan Fox News kanalında katıldığı bir programda, geçen hafta Beyaz Saray’da sarfettiği “fırtınadan önce sessizlik” ifadesinin Kuzey Kore rejimini hedef aldığını kabul etti. Program sunucusunun “Sözleriniz sanki küçük roket adam (Kim Jong-un) ve nükleer programını kastediyordu” minvalindeki sorusuna Trump “Bu durumun böyle gitmesine göz yumamayız” cevabını verdi. Trump’ın cevabı, üstü kapalı kabul olarak değerlendirildi.

  • Thaad’ın hedefi Rusya ve Çin
  • Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da Kore yarımadasında yaşanan gelişmelere ilişkin bir açıklama geldi. ABD’nin Güney Kore’ye yerleştirdiği alçak irtifa hava savunma sistemi THAAD’ın operasyonel hale gelmesine dikkat çeken Rus Dışişleri Bakanlığı, füze sisteminin Rusya ve Çin’i hedef aldığını savundu. Sputnik’e konuşan bir Rus Dışişleri yetkilisi, Washington’un Rusya ve Çin sınırları yakınlarına THAAD füze sistemlerini konuşlandırmak için Kuzey Kore’den nükleer tehdit olduğunu bahane ettiğini ifade etti.
Yüzen cezaevi

ABD Donanması’nda Pasifik’in batısı ve Hint Okyanusu’nun doğusundan sorumlu 7. Filo’ya ait Shiloh kruvazöründe görev yapan denizciler, kötü koşullardan ve geminin savaş yeteneğinin kötü olmasından şikayet etti. Navy Times’ın haberine göre askerler, yönetici kadrosunun çaresiz olduğunu ve komutanların askerlere şiddet uyguladığını bildirdi. Denizciler intiharı bile düşündüklerini itiraf etti. Bir asker, Kuzey Kore füzesini vurmak zorunda kalmamaları için dua ettiğini belirterek, “Aksi halde tüm dünya bizim ne kadar etkisiz olduğumuzu görecek. Gemimiz yüzen cezaevi gibi” dedi.

#Kuzey Kore
#ABD
#Savaş
7 yıl önce