|

Özerklik de gidecek

Katalonya Özerk Yönetimi’nin “bağımsızlık ilanı”nı askıya alması İspanya’daki tansiyonu düşürmedi. İspanyol medyası bu adımı, “bölgedeki kaosu devam ettirecek bir şantaj” olarak niteledi. İspanya Başbakanı Rajoy da Katalonya’nın özerklik haklarını dondurmak için de düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:50 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​İspanya, Katalonya Özerk Bölgesi yönetimine karşı sert tedbirler almaya hazırlanıyor.
​İspanya, Katalonya Özerk Bölgesi yönetimine karşı sert tedbirler almaya hazırlanıyor.

İspanya, Katalonya Özerk Bölgesi yönetimine karşı sert tedbirler almaya hazırlanıyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya yerel yönetiminin özerklik haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngören anayasanın 155. maddesinin uygulanabilmesi için düğmeye bastı. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’u ‘kasıtlı olarak karmaşa’ yaratmakla suçlayan Rajoy, “155. maddenin uygulanmasına ilişkin hükümetin atacağı adımlardan önce Katalonya yerel yönetiminden bağımsızlık ilan edip etmediğine açıklık getirmesini istediklerini” söyledi. Rajoy, “Önümüzdeki birkaç gün içinde Katalonya Başkanı’nın yanıtı gelecekteki olayları belirleyecek” ifadelerini kullandı. İspanya, Anayasa’nın 155. maddesine uygun olarak Katalonya’nın özerkliğini askıya alıp, bölgenin kontrolünü eline alabilir.

SENATODAN GEÇER

İspanya’nın 1978’de kabul ettiği ve yürürlükte olan anayasasının 155. maddesi, egemenlikle ilgili konularda gerekli görülmesi halinde özerk yönetimlerin haklarının merkezi hükümete devredilmesini öngörüyor. Bu zamana kadar hiç uygulanmayan 155. maddenin yürürlüğe girmesi için senatoda mutlak çoğunluğun onayı gerekiyor. Söz konusu kararın oylanması halinde senatoda kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Puigdemont önceki gün “askıya alınan bir bağımsızlık ilanı” yapmış, ancak Katalan parlamentosundaki ayrılıkçı 72 milletvekili bu askıya alınan bağımsızlık ilanının altına imza atmıştı.


DEMOKRASİYE ŞANTAJ

İspanyol basını, Puigdemont'un bağımsızlık kararını askıya almasını “bölgedeki kaosu devam ettirecek bir şantaj” olarak nitelendirdi. El Mundo gazetesi, “Puigdemont devlete, CUP (Katalan liderine dışarıdan destek veren siyasi parti) da Puigdemont’a şantaj yaptı” ifadelerini kullandı. El Pais gazetesi de “Katalonya’daki kaosu uzatan, süreli bağımsızlık” başlığını kullandı.

  • Macron: AB’yi bulaştırmayın
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin İspanya hükümeti ile Katalonya arasındaki krizde arabulucu olmaması gerektiğini söyledi. Katalanların baskı altında olduklarını düşünmediğini ifade eden Macron, bu nedenle Başbakan Mariano Rajoy’u desteklediğini söyledi. Macron, “Avrupa bağımsız devletlerden oluşmaktadır. Eğer ben Katalan sorununa karışırsam, bu İspanya’nın iç işlerine karışmak olur ve bu Başbakan ve İspanya Kraliyeti tarafından kabul edilebilir bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.
İtalya: Tek taraflı olmaz

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki gerginliğe ilişkin, ülkesinin, tek taraflı bağımsızlık ilanını kabul edilemez bulduğunu bildirdi. Alfano yaptığı açıklamada, “İtalya, tek taraflı bağımsızlık ilanını kabul edilemez buluyor ve gerilimin tırmanmasını reddediyor. İspanyol hükümetinin, anayasal düzeni ve meşruiyeti koruyacağına, tüm vatandaşlarının haklarına saygı göstereceğine olan güvenimizi belirtiriz” ifadelerini kullandı.


Katalonya yokuş aşağı

Katalonya krizi Avrupa medyasında geniş yer buldu. France 24 kanalı Carles Puigdemont’u “Katalonya’nın Kışkırtıcısı” olarak tanımladı. Fransız medyasından Le Figaro’da ise Katalonya’da bağımsızlığın bekleyeceği belirtildi ve “Puigdemont bağımsızlık sözü verdi ancak kararı telaşla askıya aldı. Diyalog çağrısı muhtemelen Madrid’in sertliğine karşı koyamayacak” dendi. İngiliz gazetesi The Times ise birinci sayfadan gördüğü gelişmeyi, “Katalonya yokuş aşağı” başlığıyla verdi.

Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine gazetesi ise Katalonya’nın geri adım atışını, “Zekice bir hareket mi, yoksa büyük bir hata mı?” başlığıyla verdi. Gazete aynı zamanda, Puigdemont’un çelişkili ve zayıf davrandığını da belirtti.


Sıra İskoçya’da

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ardından (Brexit) Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da da ayrılıkçı hareketlerin güç kazandığı belirtiliyor. Özellikle 300 yıldır İngiltere’nin bir parçası olan İskoçya’daki ayrılıkçı kesimdeki hareketliliğinin, Katalonya’daki gelişmelerden sonra hız kazanması bekleniyordu. İskoçya Ulusal Partisi genel başkan yardımcısı Angus Robertson'ın, İngiltere’den ayrılmak için yeni bir referanduma gidileceğini açıklaması beklentileri doğruladı. Robertson, tarih vermedi ancak 2021’deki seçimlerden önce olacağını söyledi. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon da ikinci bir referandum sinyalini vermişti.

#Katalonya
#İspanya
#Bağımsızlık
7 yıl önce