|

McGurk telaşta

Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından birçok Batılı ülke temsilcisi, Haseke’de PKK elebaşlarını ziyaret ediyor. ABD’nin Suriye’deki katliamlarından sorumlu isim Brett McGurk ise Abu Dabi’de BAE, İsrail ve S. Arabistanheyetleriyle görüştü. McGurk’ün ana gündemi TSK’nın Afrin sonrası muhtemel Münbiç ve Tel Abyad harekatları.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:48 - 19/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı lobi faaliyetlerini Beyaz Saray’a bağlı ‘sömürge valisi’ Brett McGurk yürütüyor.
Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı lobi faaliyetlerini Beyaz Saray’a bağlı ‘sömürge valisi’ Brett McGurk yürütüyor.

Zeytin Dalı Harekâtı, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok cepheyi hareketlendirdi. PKK üst yöneticisi McGurk, operasyonların diğer bölgeleri de kapsaması ihtimaline karşı lobi faaliyetlerini hızlandırırken, Esed ise ABD silahlarının rejime teslimi halinde Afrin’e girmeye yeşil ışık yaktı.

20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekâtı’nda TSK ve ÖSO birliklerinin Afrin yönüne ilerleyişi sürüyor. Afrin merkeze 17 kilometreye kadar yaklaşan Mehmetçik, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bazı Körfez ülkeleri ve Suriye rejimini de hareketlendirdi. Terör örgütünün Suriye’de yönetim merkezi olarak kullandığı Haseke, 20 Ocak-18 Şubat tarihleri arasında ABD ve Avrupa’dan gelen heyetlerin akınına uğradı. Bağdat üzerinden Haseke’ye gelerek ABD ve PKK elebaşlarıyla görüşen heyetlerin bir numaralı gündem maddesi tabii ki Afrin harekâtı oldu.


MCGURK DE KÖRFEZ’E GİTTİ

Batılı ülke heyetlerinin Haseke’de PKK ziyaretleri sürerken ABD’nin sömürge valisi Brett McGurk da Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gitti. Abu Dabi’de Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve İsrail heyetleriyle sır görüşmeler gerçekleştiren McGurk’ün gündeminde de öncelikli konu Zeytin Dalı Harekâtı’ydı. 15 Temmuz darbe girişimini fonlayanlardan ‘Türkiye düşmanı’ BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed başta olmak üzere İsrail ve Körfez ülkeleri yöneticileriyle yaptığı toplantılarda McGurk, Afrin sonrası Türk ordusunun muhtemel Münbiç ve Tel Abyad operasyonu konusunu da muhataplarıyla görüştü.

REJİM TAHRİK EDİLİYOR

Muhaliflerin önemli isimlerinden, Suriye Geçici Hükümeti eski Müsteşarı Abu Huso, Afrin konusunda Esed yönetiminin büyük baskı altında tutulduğunu ve tahrik edildiğini söyledi. Hilal Hilal yönetimindeki Şebbiha milisleri ile ülkedeki PKK lobisinin “Rejim ordusu Afrin’e girsin” baskısına Suriye ordusundan kayda değer destek gelmediğini belirten Huso, Ömer Osi isimli Kürt asıllı milletvekili ile PKK elebaşlarından Redur Halil ve Sipan Hamo arasında bu konuda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Yeni Şafak’a konuşan Huso, rejim bayraklarının Afrin’e asılması konusunda en büyük baskının ise İran destekli Şii milislerden geldiğini kaydetti.


ŞİİLER ABD SİLAHLARINA EL KOYMAK İSTİYOR

Afrin çevresinde Esed ordusuna tâbî ulusal güçlerin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Abu Huso, Afrin’e giriş yolu olarak kullanılan Nubl ve Zehra’da Şii grupların konuşlandığını, bunların ise Hareket’ün Nuceba, Hizbullah, Asa’eb Ehl’ul Hak, Ebul Fadl Abbas ve İran Devrim Muhafızı birlikleri olduğunu söyledi. Huso, “Şii gruplar Afrin’e Esed bayrağı altında girerek ABD tarafından PKK’ya verilen silahlara el koymak istiyor. Şayet bu durum gerçekleşirse İran ve Esed yönetimi alenen Beyaz Saray tarafından verilen silahlarla desteklenmiş olacak” dedi.

TÜRK ORDUSUNA DİRENEMEYİZ

İran destekli Şii milislerin Şebbiha güçleri ile birlikte Afrin’e girmesine Pentagon’un itiraz ettiğini beyan eden Huso, binlerce ton silahın İranlı milislere gitmesinin bölgede büyük bir skandala yol açacağına dikkat çekti. Huso, PKK’nın Pentagon’a “Afrin’e Türkiye girecek; Ayn el-Arab (Kobani) benzeri bir uluslararası müdahale olmazsa Türk ordusuna daha fazla direnemeyiz” şeklinde şantaj yaptığını belirtti. Zeytin Dalı’nın plan dahilinde ilerlediğini kaydeden Huso, İran destekli Şii milislerin İdlib’de TSK konvoylarına yönelik saldırılarını hatırlatarak şunları söyledi:


HİZBULLAH PKK’NIN YANINDA

“Astana Mutabakatı çerçevesinde gerçekleşen intikaller çok net bir biçimde İran destekli Şii gruplar tarafından sabote ediliyor. Rejimin bu konuda herhangi bir yaptırım gücü yok. Serakib ve Anadan bölgelerinde gözlem üssü kurma amaçlı bölgeye giden TSK konvoylarına saldıran da yine aynı gruplardı. PKK’nın Afrin’de en büyük destekçisi olan yayın organı da Hizbullah’a ait Meyadin Tv ve İran Press gibi yayın organları. Şu an hemen her cepheden canlı yayın yaparak Türkiye’yi suçluyorlar. Hatta şu an sahada PKK kanalı yok, bölge ile ilgili tüm görüntü ve bilgileri İran ajansları ile Hizbullah’a bağlı yayın kuruluşları temin ediyorlar.”

Cephaneyi rejim de istiyor

Suriye Geçici Hükümeti eski Müsteşarı Abu Huso’nun verdiği bilgilere göre Esed rejimi, İran milislerinin “Afrin’e girelim” baskısına karşı mesafeli duruyor. Ancak Şam ve Kandil arasında görüşme trafiğini sürüyor. Rejim öncü birliklerinin Afrin’e girdiği yönünde Hizbullah yayın organlarında çıkan haberlerin asılsız olduğunu kaydeden Huso, bu yönde herhangi bir resmi açıklama yapılmadığını da hatırlattı. Öte yandan Esed’in rejim ordusunu Afrin’e sokma karşılığında PKK’dan şunları istediği belirtiliyor:

* Tüm resmi kurumları, ağır ve hafif tüm silahlarla birlikte cephaneyi Suriye ordusuna teslim edin.

* 18-35 yaş arası siviller rejim ordusunda askere alınsın.
#​Zeytin Dalı Harekâtı
#PKK
#ABD
#McGurk
#Afrin
6 yıl önce