|

Mahkeme Trump'ı değil CNN'i haklı buldu

Beyaz Saray'da Trump ile gerilim yaşayan CNN muhabiri Acosta'nın basın kartı iptal edilmişti. CNN, Trump'a karşı dava açtı. Mahkeme, CNN'i haklı buldu: Gazeteci Acosta'nın basın kartı iade edilecek.

Yeni Şafak
10:50 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:01 - 17/11/2018 Cumartesi
AA
Beyaz Saray görevlisi, CNN muhabiri Jim Acosta'yı basın toplantısından çıkarmıştı.
Beyaz Saray görevlisi, CNN muhabiri Jim Acosta'yı basın toplantısından çıkarmıştı.
ABD'de mahkeme, Kongre ara seçimleri sonrasında ABD Başkanı Donald Trump'la basın toplantısında yaşadığı tartışmanın ardından Beyaz Saray’a giriş izni iptal edilen

Washington'daki federal mahkeme hakimi Timothy J. Kelly, geçen hafta basın toplantısında Başkan Donald Trump ile yaşadığı gerginlikten sonra Beyaz Saray'a giriş kartı alınan CNN muhabiri Jim Acosta'nın lehine hükmederek, Beyaz Saray'dan uzak tutulmasını engelleyecek geçici bir karar verdi. Hakim Kelly, dava sonuçlanana kadar Acosta'nın basın kartının geri verilmesini kararlaştırdı.


CNN, Beyaz Saray'a giriş kartının alınmasının, Anayasa'nın 1. ve 5. maddelerinin ihlali olduğunu savunmuştu.

ABD yönetimi ise hiçbir gazetecinin Anayasa'nın 1. maddesi gereği Beyaz Saray'a girme hakkının olmadığını iddia etmişti.

Geçen sene ABD Başkanı Trump tarafından göreve atanan hakim Kelly, yönetimin "hiçbir gazetecinin Anayasa'nın 1. maddesi gereği Beyaz Saray'a girme hakkının olmadığı" savunması ile mutabık kaldığını, ancak Beyaz Saray'ın bir kez kapılarını gazetecilere açması durumunda 1. maddenin uygulanacağını belirtti.

Hakim Kelly'nin aldığı bu geçici karar, CNN'in, Başkan Trump ve danışmanları aleyhine açtığı davanın ilk zaferi olarak değerlendirildi.

CNN ile Beyaz Saray arasındaki davanın sonuçlanmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.



#Basın Kartı
#Başkan Donald Trump
#Beyaz Saray
#CNN Muhabiri Jim Acosta
#CNN televizyon kanalı
#Federal hakim Timothy J. Kelly
#federal mahkeme hakimi
5 yıl önce