|

Lahey’e gidilmeli

ABD-İsrail ortalıklığında Gazze’de bir günde 61 Filistinlinin şehit olduğu soykırıma yönelik İsrail’e karşı uluslararası hukuki yaptırımlar gündeme geldi. Hukukçular, katliam emrini veren siyasi ve askeri yetkililerin gittikleri ülkelerde gözaltına alınabileceğine ve BM Güvenlik Konseyi’nin talebi doğrultusunda Lahey’deki uluslararası ceza mahkemesinin İsrail hakkında dava açabileceğine dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2018 الأربعاء
Güncelleme: 00:57 - 16/05/2018 الأربعاء
Yeni Şafak
Ramazan Arıtürk - Gülden Sönmez
Ramazan Arıtürk - Gülden Sönmez

Müslümanların ilk kıblesi ve Hazreti Muhammed’in miraca yükseldiği yer olan Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Kudüs ABD-İsrail siyonist işgali altında. Kudüs’e elçiliğini taşıyan ve siyonist işgali resmen tanıyan ABD’nin elçilik açılışını Gazze şeridinde protesto eden Filistinliler 30 Mart’tan bu yana soykırıma uğramaya devam ediyor. Yarım asırdan fazladır devam eden İsrail zulmüne karşı koyan Filistinlilerin sistematik bir katliama maruz kalmasına uluslararası camia kınamadan öteye geçemezken, önceki gün Gazze şeridinde yaşanan insanlık suçunun ardından İsrail’in barbarlığına karşı atılabilecek adımlar gündeme geldi.

HUKUK NEDENSE DEVREDEN ÇIKIYOR

Uluslararası mekanizmalrın harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi Ramazan Arıtürk, “Konu İsrail ve ABD olunca uluslararası hukuk nedense devreden çıkıyor. Bundan 50 yıl önceki uluslararası hukuk kuralları geçerli olsaydı, bu durumun karşılığı savaş olmalıydı. Diplomatik girişimlerle evrensel hukuk devreye sokulmalı ve konu acilen Lahey’deki uluslararası ceza mahkemesine taşınmalıdır” dedi.

  • GİTTİKLERİ ÜLKELERDE GÖZALTINA ALINABİLİRLER
  • İsrail’in dünyanın gözü önünde işlediği insanlık suçunun cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, “Kendi içerisinde evrensel yargı yetkisi olan ülkeler katliamlardan sorumlu olan İsrailli suçluları ülkelerine gittiklerinde gözaltına alarak haklarında dava açabilir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanarak alacağı karar ile uluslararsı ceza mahkemesine İsrail hakkında dava açılmasını talep edebilir. Fakat burada ABD’nin veto yetkisi olması İsrail’in elini oldukça kuvvetlendiriyor” dedi.

Gündemdeki yaptırımlar

* İsrail'in 55 Filistin'liyi şehit etmesi soykırım olarak tanınabilir. Uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan İsrail'e karşı tepki gösteren ülkelerin, Filistin'de yaşanan katliamı soykırım olarak tanıması İsrail'in dümnyadaki itibarını zedeleyecek.

* BM Güvenlik Konseyi insanlığa karşı suç kapsamında talepte bulunduğu takdirde uluslararası ceza mahkemesi İsrail hakkında dava açabilir. Bu konu da BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı karar etkili olabilir fakat burada da ABD'nin veto yetkisi olması İsrail'in elini kuvvetlendiriyor.

* Evrensel yargı yetkisi olan ülkeler katliamlardan sorumlu İsrail'liler hakkında soruşturma açıp gözaltına alabilir. İşlenen suçlarla ilgili evrensel yargı yetkisi olan tüm ülkeler, katliamlardan sorumlu olan İsrail'li yetkilileri ülkelerine geldiği zaman gözaltına alarak yargılayabilirler.

* BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği harekete geçirilerek, İsrail'in insanlığa karşı işlediği suçlar vaka tespit heyeti ile rapor haline getirilebilir.

* İsrail'e kıta sahanlığı ve hava sahası yasağı konulabilir. Katliamlara tepki veren ülkeler kendi hava ve deniz sahalarını İsrail'e kapatarak yaptırım uygulayabilir.

* Devletlerin alacağı karar doğrultusunda, elçilik ve konsolosluklarının belirli bir seviyeye çekilerek ilişkilerinin maslahatgüzar seviyesine indirilmesi, daha sonradan tamamen kapatılması da sözkonusu olabilir.

* Diplomatik ilişkiler kesilerek İsrail uluslararası arenada yalnızlaştırılabilir. İsrail'in işlediği insanlık suçuna sessiz kalmayan devletler, İsrail ile diplomatik ilişkilerini keserek, diplomatlarını geri çağırarak ve İsrailli diplomatları sınırdışı ederek tepki gösterebilir.

* Türkiye, İsrail'in Gazze ablukasını kaldırmayarak ve şiddeti tırmandırarak uymadığı Mavi Marmara anlaşmasını Meclis kararı ile iptal edebilir ve İsrailli suçlular yargılanabilir. Anlaşmadan önce İsrail'in yargılanması için önemli bir aşamaya gelinmişti ve çeşitli davalar yürürlükteydi. Türkiye tek taraflı olarak suçlar bakımından anlaşmayı iptal edebilir. Bu da İsrailli sanıkların yargılanıp ceza almasını sağlayabilir.

#İsrail
#Filistin
#İşgal
٪d سنوات قبل