|

Kuzey Kore'de öğrenciler orduya yazılıyor

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim artarken, ülkedeki okullarda eğitim alan öğrenciler orduya yazılmaya başladı. Son dönemde artan gerilimin ardından savaş riski artarken, ABD'den ise 'nükleer savaş riski yok' açıklaması geldi.

Yeni Şafak
12:28 - 14/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 12:36 - 14/08/2017 Pazartesi
Reuters
Kuzey Kore'de öğrenciler orduya yazılmak için sıraya girdi.
Kuzey Kore'de öğrenciler orduya yazılmak için sıraya girdi.

Kuzey Kore, ABD ile yaşanan kriz ve Birleşmiş Milletler'in yaptırımları nedeniyle 3.5 milyon işçi, parti üyesi ve diğer kişilerin orduya dahil olmak için gönüllü olduğunu açıkladı. Yabancı ajanslar, Kuzey Kore'de çok sayıda öğrencinin gönüllü şekilde orduya yazıldığı fotoğrafları servis etti.

Kuzey Kore basını Kuzey Kore'nin füze denemelerine karşı Batı ülkelerinin attığı adıma karşılık 3.5 milyon kişinin orduya katılmaya gönüllü olduğu ifade edildi. Orduya gönüllü olarak yazılan çok sayıda kişi arasında binlerce öğrencinin olduğu ifade ediliyor.

Kuzey Kore'nin resmi gazetesi Rodong Sinmun, bu sayıdaki kişinin gönüllü olmasında yaşanan krizin etkisini işaret etti. 2015 yılında Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki silahsız bölge konusunda yaşanan krizde de yaklaşık 1 milyon kişinin benzer bir davranışta bulunmuştu.

  • ABD ile karşı karşıya geldi
  • Bu hafta Trump'ın Kuzey Kore'nin 'öfke ve ateşle' karşılaşacağı yönündeki sözlerinin ardından, Asya ülkesi Pasifik'teki ABD adası Guam'ı vurmaya hazırlandığını açıklamış, Pyongyang ve Washington arasındaki gerilim bu gelişmelerin ardından zirve yapmıştı.
  • Resmi haber ajansı KCNA, Çarşamba günü Kim Jong Un yönetimine destek için başkent Pyongyang'da kitlesel bir miting düzenlendiğini duyurmuştu.
Üç kritik temsilci Kore'ye çağrıldı

ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyon son birkaç gündür düşük gözükse de Kuzey Kore’den şaşırtan bir hamle geldi. Kuzey Kore, 3 kritik temsilcisini Pyongyang’a çağırdı. Kuzey Kore’nin Çin, Birleşmiş Milletler ve Rusya büyükelçileri, Ji Jae-ryong, Ja Song-nam ve Kim Hyong-jun’u çağırdığı ve saatler boyu süren toplantılara katıldıkları açıklandı.

Pyongyang hükümetinin resmi ajansı Yonhap Haber Ajansı, “Kuzey Kore, üst düzey diplomatik isimlerin Pyongyang’a dönmesiyle birlikte bir toplantı yaptı. Bu toplantı hala devam ediyor” yazarken toplantıya kaç büyükelçi ve temsilcinin katıldığına dair bir açıklama yapılmadı.

Toplantı için 'rutin' denildi

Bu toplantıyla birlikte Kuzey Kore’nin gelecek hamleleri ve atacağı askeri adımları tasarladığı tahmin ediliyor. Toplantının ardından Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer testi veya füze saldırısı hakkında yeni bir gelişme yaşanacağı öne sürüldü.

Öte yandan Kuzey Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Baik Tae-hyun, “Bu toplantı rutin bir toplantı dolayısıyla arkasında başka bir şey aramaya gerek yok” dedi.

  • 'Nükleer savaş riski yok'
  • ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine devam edebileceğini ancak Kuzey Kore ile nükleer bir savaşın eşiğinde olunduğuna yönelik ellerinde bir istihbarat bilgisi bulunmadığını söyledi.
  • Pompeo, Fox News Sunday televizyon kanalına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuzey Kore'nin nükleer silah çalışmalarına devam ettiğini belirten CIA Başkanı Pompeo, "(Kuzey Kore nükleer kapasiteye ulaşmaya) Yaklaşıyor. Yaklaşık 20 senedir çalışıyorlar ve yaklaşıyorlar." dedi.
  • Pompeo, Kuzey Kore'nin ABD'ye yakın zamanda saldırıp saldıramayacağı yönündeki soruya "Kuzey Kore ile nükleer bir savaş içinde olmamızı gerektiren bir noktada değiliz. Elimizde bu yönde bir istihbarat bilgisi yok." ifadelerini kullandı. Başkan Donald Trump yönetiminin Kuzey Kore'ye karşı yürüttüğü diplomatik çalışmalardan övgüyle bahseden Pompeo, Trump yönetiminin çalışmaları sonucunda Kuzey Kore'nin bölgede daha da yalnızlaştığına dikkat çekti.
#Kuzey Kore
#ABD
#Nükleer gerilim
7 yıl önce