|

Körfez’de katil var

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye-Amerika ile ilişkilerinde PKK/PYD üzerinden yaşanan gerilimi konuşmak ve ilişkileri yeniden rayına sokmak üzere Ankara’yı ziyaret etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 03:38 - 18/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Brett McGurk - Muhammed  bin Zayed
Brett McGurk - Muhammed bin Zayed

Temaslarda Tillerson’a PKK/PYD’ye verilen desteğin kesilmesi ve terörist örgütün Fırat’ın batısından çıkarılması bir kez daha dikte edildi. Kritik bir kavşakta bulunan iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve sorunların çözümü için mekanizmalar kuruldu. Ancak ABD’den PKK/PYD terörüne karşı somut bir adımın gelmemesi dikkat çekti. Bir yandan Tillerson’un ziyaretiyle Türkiye ile ilişkilerin onarılmak istendiği mesajını veren Beyaz Saray, bir diğer yandan da bölgenin yeniden dizaynına ilişkin projelerini devam ettirdi. Tillerson’un Ankara’da bulunduğu saatlerde ABD’nin Suriye ve Irak’taki ‘sömürge valisi’ Brett McGurk, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir dizi toplantı yapıyordu.

O PROJENİN UYGULAYICISI

Brett McGurk, DEAŞ bahanesiyle harabeye çevrilen bölgelerin yeniden imarı için Körfez’den destek istedi. Aynı zamanda Suriye PKK’sında üst yöneticilik görevini de yürüten McGurk, Türkiye’yi güneyden kuşatma planı olan terör koridoru projesini hayata geçirmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Yıkılan şehirlerin Körfez parasıyla onarılarak PKK/PYD’ye teslim edilmesi gerektiğini savunan McGurk, 15 Temmuz darbe girişimini de fonlayan BAE’ye 5 milyar dolarlık Suriye desteği için teşekkür etti. McGurk’ün hem para toplama hem de PKK terörüne meşruiyet kazandırma amaçlı gerçekleştirdiği temaslar dikkatle izleniyor.

İHALE MCGURK’TEN SORULUR

Körfez temaslarında McGurk’ün yanında yine ‘azılı Türkiye düşmanı’ olarak tanınan BAE veliaht prensi Muhammed bin Zayed vardı. Katar krizinin de mimarı olan Zayed, 15 Temmuz darbe girişimine verdiği destekle gündeme oturan bir isim. Türkiye’yi hedef alan çokuluslu müdahalelerin tamamında ortaklığı bulunan Zayed, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Selman’ı da etkisi altında tutuyor. ABD ve İsrail’in Körfez’de Zayed üzerinden hayata geçirmeyi amaçladığı ihalelerin dağıtımını McGurk yürütüyor. Kendisine verilen sınırsız imkanları kullanan McGurk, Peşmerge ve PKK’nın uluslararası meşruiyeti için diplomatik temaslarında hız kesmiyor.

#BAE
#ABD
#PKK
6 yıl önce