|

Katalonya’ya baskın

Katalonya’da bağımsızlık referandumu gerilimi hızla tırmanıyor. İspanyol jandarma ekipleri Katalonya Özerk Yönetimi'ne ait 22 kuruma baskın yaparak aralarında üst düzey isimlerin olduğu 17 kişiyi gözaltına aldı, 1,5 milyon afiş ve malzemeye el koydu. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont operasyonlarla ilgili açıklamasında “Cevabını 1 Ekim’de vereceğiz” derken İspanya Başbakanı Rajoy da Katalonya’ya geri adım atma çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:38 - 21/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İspanyol hükümetinden "referanduma" sert müdahale
İspanyol hükümetinden "referanduma" sert müdahale

İspanya bağımsızlık referandumu girişimini durdurmak amacıyla Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin kurumlarına yönelik operasyon başlattı. Daha önce referandumu engellemek için ekonomik tedbir alan İspanya, şimdi de Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin resmi kurumlarına yönelik operasyon emri verdi. Barselona’da Katalonya Özerk Yönetimi'ne bağlı Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Emek ve Sosyal İşler Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı ofisinin de olduğu 22 kurumda referandum hazırlıkları konusunda kanıt bulma amacıyla baskınlar düzenlendi. Jandarma ekipleri, Katalonya’nın diğer kentlerindeki bazı ayrılıkçı parlamenterlerin ev ve ofislerinde de arama yaptı. Operasyon sonucu çoğu üst düzey 17 kişi gözaltına alındı. Öte yandan, İspanya jandarması, referandumla bağlantılı her türlü evrak ve propaganda içerikli afişi toplatmak için operasyonlarına devam ediyor. İspanya’nın en büyük özel dağıtım şirketi Unipost’un Terrasa ve L’Hospitalet de Llobregat kentlerindeki ofislerine baskın düzenleyen ekiplerin, referandumda kullanılabileceği düşünülen her türlü malzemeye el koyduğu bildirildi. Jandarmanın son iki günde Katalonya’da düzenlediği operasyonlarda referandumla bağlantılı yaklaşık 1,5 milyon afiş, kağıt ve benzeri malzemeye el koyduğu belirtildi. Öte yandan, İspanya’daki gerilime ilişkin her fırsatta Türkiye’yi demokrasi sınavına tutan Avrupa Birliği (AB) kurumlarından dişe dokunur bir değerlendirme gelmemesi dikkatlerden kaçmadı.

ORGANİZATÖRLER HEDEFTE

Operasyonun bağımsızlık referandumunu organize etmekle görevlendirilen ekibi hedef aldığını ileri süren bazı basın organları, gözaltına alınan 17 kişinin arasında Katalonya Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove, Maliye Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Lluis Salvado, Katalonya Siber Güvenlik, Telekomünikasyon Teknolojileri ve Haberleşme Merkezi yöneticilerinden Josue Sallent Rivas ile David Franco Martos ve Sosyal Eğitim Merkezleri Genel Konseyi Başkanı Xavier Puig Farre gibi isimlerin olduğunu vurguladı. Öte yandan İspanya İçişleri Bakanlığı, operasyonda görevlendirilmiş polis ve jandarmada izinlerin 20 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında iptal edildiğini açıkladı.

KARŞILIKLI RESTLEŞME

İspanya’nın doğusundaki Katalonya’nın Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, jandarmanın Katalonya’daki bağımsızlık referandumu girişimine karşı başlattığı operasyonla ilgili “İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı” dedi. Puigdemont, Katalonya yerel hükümeti üyeleriyle toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı, Katalonya’nın özerkliğini durdurdu. Tüm yasalar bir kenara bırakıldı. Koordineli bir saldırının kurbanlarıyız. İspanyol devleti, demokratik bir utanç haline geldi. Gözaltına alınan tüm kamu görevlilerine destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise operasyonlarla ilgili, “İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir” açıklamasını yaptı. Rajoy, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’a “bağımsızlık girişimlerinden geri adım atıp yasaları uygulaması” çağrısında bulundu. Arama kararının mahkeme emriyle olduğunu vurgulayan Rajoy, “Referandumun yapılamayacağını biliyorlardı çünkü bu sadece İspanyolların karar verme hakkı olduğu ulusal egemenliği tasfiye etmek olur. İspanya’da yasalar uygulanmazsa bu adaletsizlik olur ve buna hiçbir şekilde izin veremeyiz” dedi.

  • Ab’den ses yok
  • İspanya’da gerilim çatışma noktasına tırmanırken, her fırsatta Türkiye’yi demokrasi sınavına tutan AB sessizliğe gömüldü. İspanya’nın sert müdahale ettiği referandum tartışmalarına ilişkin hiçbir AB yetkilisinden açıklama ya da kınama gelmedi. Son olarak AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Katalonya’nın bağımsızlığını kazanması halinde, üyelik için yeniden başvurmak zorunda olduğunu belirtmişti.
Belediye başkanları ifade vermedi

Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi için iş birliği yapacağını açıklayan ve haklarında soruşturma açılan belediye başkanları savcılığa ifade vermeyi reddetti. İlk gruptaki üç belediye başkanı, Barselona ve Lerida’daki savcılık binalarına gitmelerine rağmen savcının yönelttiği soruları cevapsız bırakarak ifade vermedi. Katalonya’daki Bağımsızlıkçı Belediyeler Derneği’nden (AMI) yapılan açıklamada, diğer belediye başkanlarının da ileri tarihlerde benzer yöntemle savcılığa gideceği ancak ifade vermeyi reddedeceği belirtildi.

#İspanya
#Katalonya
#Referandum
7 yıl önce