|

İran ile ticarette ayrıcalık istediler

İran’a ağır yaptırımlar getireceğini ilan eden Trump’a, Avrupa’dan ilginç bir talep geldi. Almanya, Fransa ve İngiltere, Washington’a ortak mektup göndererek “bizi yaptırımlardan muaf tut” dediler. Avrupa’nın dev şirketleri nükleer anlaşmadan sonra İran’da milyarlarca dolarlık sözleşmelere imza atmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 7/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Merkel - May - Macron
Merkel - May - Macron

Avrupa Birliği (AB), ABD’den İran’la iş yapan şirketlerinin yaptırımlarından muaf tutulmasını talep ettiği mektupla adeta kendisi ile çelişti. 5 gün önce G-7 zirvesinde Kanada ile birlikte ABD’ye meydan okuyan Almanya ve Fransa’nın açıklamalarının yerinde adeta yeller esti. Fransa Maliye Bakanı Bruno le Marie’nin sosyal medya hesabından yayınladığı ortak mektubun, ‘rica-minnet’ tarzındaki dili dikkat çekti. AB Komisyonu ve ülkeleri, İran ile ticarette Avro kullanımından, Trump’ın yaptırım kararının yok sayılması gibi önlemleri gündemine alacaklarını açıklamıştı.

FRANSIZ BAKAN AÇIKLADI

Fransa Maliye Bakanı Bruno le Marie sosyal medya hesabından, AB, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilme kararı alan ABD’ye gönderdikleri ortak mektubu yayınladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderilen mektupta, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden derin üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Her ne kadar ABD, İran nükleer anlaşmasından çekildiğini açıklasa da, bu anlaşmanın İran’ın nükleer silahlara erişimini engelleyecek en iyi seçenek olduğuna inanıyoruz” denildi.

MÜTTEFİK VURGUSU

İran anlaşmaya bağlı kalmaya devam ettiği sürece AB, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın da uyacağına dikkat çekilen mektupta, “Müttefikler olarak ABD’nin Avrupa’nın güvenlik çıkarlarını zedeleyecek adımlardan kaçınacağını umuyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu. AB şirketlerinin İran’la nükleer anlaşma sağlandıktan sonra yaptıkları sözleşmelerin ABD yaptırımlarından muaf tutulması çağrısında bulunulan mektupta, İran’la bankacılık ve finansal kanalların da açık tutulması istendi. G7 üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Kanada’da üç gün süren toplantısı sonrasında grubun altı üyesi ile Avrupa Birliği, ABD’nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleşerek, Washington’a çağrıda bulunup tarifelerin uygulanmasını geri çekmesini istemişti.


20 milyar dolarlık iptal

ABD’li uçak üreticisi Boeing İran’la yaptığı yaklaşık 20 milyar dolarlık anlaşmaları iptal etti. ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları nedeniyle bu kararı aldığını açıklayan şirket hiçbir teslimatı yapmayacağını duyurdu. Boeing’den üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, “İran’a şimdiye kadar hiç uçak teslim etmedik ve artık lisansımız olmadığı için edemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AMBARGO 2 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Boeing, yaklaşık 40 yıl süren ambargo nedeniyle ABD’den yolcu uçağı ve uçak yedek parçası satın alamayan İran’la Aralık 2016’da 16,6 milyar dolar ve Nisan 2017’de 3 milyar dolarlık iki anlaşma yapmıştı. Boeing’in anlaşmaları iptal etmesine, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen ay KOEP’ten çekilme kararı alması ve 2015’te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıklaması neden oldu. İran’da havayolu şirketlerinin ambargo nedeniyle uçak filosu yenileyememesinin son 39 yıl içinde 200’den fazla uçak kazasına ve 2 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine yol açtığı belirtiliyor.

#AB
#ABD
#İran
6 yıl önce