|

Interpol'ün yeni başkanı belli oldu

Interpol'un yeni başkanı Güney Koreli Kim Jong-yang seçildi. Bir önceki Başkan olan Hongwei Meng'den 29 Eylül'den beri haber alınamıyordu. Hongwei'nin kayıp olduğu bilgisi üzerine soruşturma başlatılmış ve Çin'de sorguya alındığı ortaya çıkmıştı.

Yeni Şafak
10:19 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:22 - 21/11/2018 Çarşamba
Diğer
INTERPOL merkez binası, Fransa.
INTERPOL merkez binası, Fransa.

INTERPOL uzun süren tartışmaların ardından Dubai’deki 87. Genel Kurul Toplantısı’nda yeni başkanını bugün seçti. INTERPOL'ün yeni başkanı, Güney Koreli Kim Jong Yang oldu.

Çinli eski INTERPOL Başkanı Hongwei Meng, ülkesinde gözaltına alındıktan sonra istifa etmişti. Başkanlık koltuğu için Güney Kore, Rusya ve Güney Afrika aday göstermişti. Ukrayna, INTERPOL başkanlık seçimlerinde en güçlü aday olan Rus Aleksandr Prokopçuk’un seçilmesi durumunda üyeliğini askıya alacağını açıklamıştı.

ABD’li senatörler de yayımladıkları açık mektupta, Donald Trump yönetiminin INTERPOL üzerinde baskı kurarak Prokopçuk'un yeni başkan olarak seçilmesinin engellenmesi gerektiğini belirtmişti.



Kremlin ABD'yi suçlamıştı

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (INTERPOL) yeni başkanı olarak, bir Rus vatandaşının seçilme ihtimaline yönelik ABD'li bazı senatörler tarafından yayımlanan mektubu eleştirerek, "Bu uluslararası bir kurumun seçimlerine müdahale etmektir" demişti.

Peskov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya İçişleri Bakanlığı çalışanı ve INTERPOL Başkan Yardımcısı olan Rus vatandaşı Aleksandr Prokopçuk'un, INTERPOL'ün yeni başkanı seçilme ihtimaline yönelik itirazları değerlendirmiş, ABD'li bazı senatörler tarafından ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik kaleme alınan açık mektubu eleştirerek, "Bu uluslararası bir kurumun seçimlerine müdahale etmektir. Böyle bir adım başka nasıl değerlendirilebilir ki?" diye konuşmuştu.

#Interpol
5 yıl önce