|

Filistin’e asrın kumpası

ABD, İsrail ve Körfez Arap ülkelerinin, “Asrın Anlaşması” adıyla Filistin halkına dayattığı sözde barış anlaşması için diplomatik girişimler hızlandı. İsrail Başbakanı Netanyahu Ürdün’e giderek ABD’nin hazırladığı anlaşmayı görüştü. ABD Başkanı Trump’ın damadı Kushner de anlaşmayı görüşmek üzere bu hafta İsrail ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır turuna çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:44 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Ürdün Kralı Abdullah - Netanyahu
Ürdün Kralı Abdullah - Netanyahu

ABD, İsrail ve Körfez Arap ülkelerinin “Asrın Anlaşması” olarak yansıttığı sözde barış anlaşması için diplomatik girişimler başladı. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu Ürdün’ün başkenti Amman’da Kral 2. Abdullah ile bir araya geldi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Netanyahu ve Kral 2. Abdullah, ABD’nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması için hazırladığı “Yüzyılın Anlaşması”nı görüştü. İki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmelerin de ele alındığı görüşmede Netanyahu’nun Kral 2. Abdullah’a “Kudüs’teki kutsal yerlerin mevcut statükosunun korunmasına bağlı oldukları” mesajını verdiği ifade edildi. Ziyaretin Ürdün Kralı’nın, Mekke’de Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Veliaht Prensleri ile yaptığı mali yardım görüşmelerinden hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

TEL AVİV-RİYAD-KAHİRE TURU

Netanyahu’nun Ürdün ziyaretinin Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın bu hafta yapacağı İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır turu öncesi gerçekleşmesi dikkati çekti. Kushner ve Greenblatt’ın ziyaretleri sırasında, İsrail, Suudi Arabistan ve Mısırlı yetkililerle Gazze’deki son durum ile “Yüzyılın Anlaşması”nı ele alacağı belirtiliyor. ABD heyetinin Körfez ülkelerinden Gazze’ye, anlaşma karşılığında yapılacak yatırımlar için, 1 milyar dolar yardım sözü almayı da amaçladığı belirtiliyor.

SİNSİ PLAN

Öte yandan Filistin Yönetimi, ABD’nin “insani yardım” adı altında Gazze’yi Batı Şeria’dan ayırmaya çalıştığını belirtti. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudayne, “ABD ve İsrail’in insani yardım adı altında Gazze’yi Batı Şeria’dan ayırma planlarının, Filistin halkı ve yönetimi tarafından hiç bir şekilde meşru olarak kabul edilmeyeceğini” ifade etti. Bu planlarla Filistin ulusal projesini baltalamayı ve Gazze’yi insani bir meseleye indirgemeyi hedeflediklerini kaydeden Ebu Rudayne ayrıca “yüzyılın anlaşması” olarak bilinen ABD’nin siyasi barış planıyla ilgili de hiçbir fikre yanaşmayacaklarını yineledi. Filistin tarafının randevu vermemesi nedeniyle Kushner ve Greenblatt’ın Filistin’i ziyaret etmeyeceği ifade ediliyor.

  • Bahreyn İsrail heyetini ağırlayacak
  • Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenecek Dünya Miras Komitesi toplantısına İsrail heyeti de katılacak. Bahreyn Kültür ve Tarihi Eserler Kurumu Dünya Miras Danışmanı Munir Boşnaki, Bahreyn merkezli Ahbar el-Halic gazetesine yaptığı açıklamada, Manama’da 24 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına İsrail’den bir heyetin de katılacağını belirtti. Bahreyn ile İsrail arasında doğrudan diplomatik ilişkiler bulunmuyor. Bahreyn Krallığı, resmi olarak ilk kez İsrailli bir heyeti ağırlayacağını duyurdu. Geçen yıl Aralık ayında Bahreyn’den geniş bir heyet İsrail’i ziyaret etmişti.
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce