|

Esarete karşı direniş: 4 şehit

Filistin'de Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri dördüncü haftasına girdi. Filistinliler Gazze ve Batı Şeria’nın işgaline karşı direnmeye devam ediyor. "Şehit ve Esirler Cuması" adı verilen gösteriler kapsamında Filistinliler dün sınıra akın etti. İşgalci gücün açtığı ateş sonucu 4 Filistinli şehit oldu, yüzlerce kişi yaralandı. Toplam şehit sayısı ise 41 oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/04/2018 Saturday
Güncelleme: 01:07 - 21/04/2018 Saturday
Yeni Şafak
Büyük Dönüş Yürüyüşü dördüncü haftasında
Büyük Dönüş Yürüyüşü dördüncü haftasında

İsrail ablukası altında 2006'dan beri büyük bir insani kriz yaşayan Gazze Şeridi'ndeki binlerce Filistinli dün de sokaklardaydı. Filistinliler 30 Mart'tan bu yana devam eden "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterileri kapsamında, İsrail ordusunun tehditlerine rağmen "Şehit ve Esirler Cuması" çerçevesinde dün sınırda toplandı. Dördüncü haftasına giren gösterilerde İsrail askerlerinin, ateş açması sonucu dün 4 Filistinli şehit oldu, 96’sı gerçek mermiyle 445 kişi de yaralandı.

KURŞUN YAĞDIRDILAR

Dün şehit düşen Filistinlilerin Saad Abdülmecid Ebu Taha (29), Muhammed İbrahim Eyüp (15), Ahmed Reşad Dabur Althamna (24) ve Ahmed Ebu Akl (25) olduğu açıklandı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Ebu Akl ve Reşad’ın Cibaliya beldesinin doğu sınırında İsrail askerlerinin başlarından vurması sonucu şehit düştüğünü açıkladı. 30 Mart’tan bu yana devam eden gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen toplam Filistinli sayısı 41 olurken, 4 binden fazla kişi de yaralandı.

BATI ŞERİA’DA SERT MÜDAHALE

Ablukanın kaldırılmasını ve İsrail'in gasp ettiği topraklarına geri dönüş haklarının verilmesini talep eden Gazzeliler, dördüncü haftada da dün sabah saatlerinden itibaren sınıra akın etti. Göstericiler, İsrail keskin nişancılarına hedef olmamak için Gazze sınırında dün de lastik yaktı. Siyah dumanların yükseldiği Gazze sınırında, binlerce gösterici barışçıl protestolarına devam etti. Cuma namazı öncesi sınırdaki kalabalık giderek artarken, protestocular cuma namazını yine sınırda kıldı. İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde de cuma namazının ardından düzenlenen gösterilere gerçek mermi kullanarak sert müdahalede bulundu. El Zaviye Kapısı bölgesinde toplanan yüzlerce Filistinli de, İsrail'in kullandığı orantısız gücü protesto etmek ve "Büyük Dönüş Yürüyüşü"ne destek olmak amacıyla gösteri düzenledi. İsrail askerleri, protestocuları dağıtmak için gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz kullandı. Nablus ve Ramallah'a bağlı bazı bölgelerde de Filistinli göstericilere İsrail askerlerinin müdahalede bulunduğu kaydedildi.


Romanya’dan Kudüs kararı

ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının ardından, Romanya’nın da İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı açıklandı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea, Antena 3 televizyonuna yaptığı açıklamada, Romanya hükümetinin büyükelçiliği Kudüs’e taşımak için gerekli sürecin başlatılması kararına vardığını söyledi.

Katz’dan suikast çağrısı

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze sınırındaki İsrail askerlerine uyarı amacıyla yayınladığı videoyla ilgili açıklama yaptı. Katz, “İsrail askerlerinin Kassam’a ait keskin nişancılar tarafından vurulabileceği tehdidi kırmızı çizgiyi aşmaktır. Hamas, herhangi bir saldırının Hamas liderlerine karşı suikastların başlamasına neden olabileceğini iyi bilmeli” dedi.

#Filistin
#İsrail
#Kudüs
6 years ago