|

En güçlü ordu!

Çin, bu yüzyılın ortalarına kadar dünyanın en güçlü ordusuna sahip olmayı hedefliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünyada askeri teknolojide yaşanan devrimlere uygun olarak Çin ordusunun teknolojik ve stratejik kabiliyetlerinde sıçramanın şart olduğunu söyledi. Şi, Komünist Parti üyelerine Çin’in birliğine, egemenliğine zarar verecek tüm çabalara karşı çıkmaları çağrısında da bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Çin artan ekonomik gücüne paralel olarak dünyanın en büyük ordusunu kurmayı hedefliyor.
​Çin artan ekonomik gücüne paralel olarak dünyanın en büyük ordusunu kurmayı hedefliyor.

Çin artan ekonomik gücüne paralel olarak dünyanın en büyük ordusunu kurmayı hedefliyor. Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping, 19. Ulusal Kongre’de sunduğu raporda, Çin ordusunun, dünyada yeni askeri devrimin gelişme eğilimine ve ulusal güvenlik ihtiyaçlarına uyum sağlaması gerektiğini söyledi. Raporda bahsi geçen hedeflere göre Çin, 2020 yılına kadar orduda modernizasyonu gerçekleştirecek, bilişimleşme inşasında ilerleme kaydedecek, stratejik kabiliyet yükseltecek. Şi, ÇKP içinde reform yapılacağını belirtti ve parti üyelerine Çin’in birliğine, egemenliğine zarar verecek tüm çabalara karşı çıkmaları çağrısında bulundu.

KAPILAR DÜNYAYA AÇIK

Şi, son 5 yılda önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek dışa açılımının artacağını ve serbest ticareti teşvik edeceklerini belirtti. Diğer ülkeler ile ticari ilişkilere de değinen Şi, “Çin’in kapıları dış dünyaya kapanmayacak ve gittikçe dışa açık hale gelecek” dedi. Devlet Başkanı Şi, bu kapsamda Kuşak ve Yol inisiyatifinde kazanç ve küreselleşme adımlarına öncelik verilmesi ve inovasyon kapasitesinin inşasında dışa açıklığın artırılması gerektiğini ifade etti.


ÇİN USULÜ SOSYALİZM

Çin usulü sosyalizmin 2020 ile 2050 yılları arasında yeni bir döneme gireceğini ifade eden Şi, bu dönemde orta ve ileri seviyede müreffeh, güçlü ve uyumlu bir toplumun inşası ile ÇKP’nin sosyalist yapısının modernleşmesinin sağlanacağını söyledi. Pekin’de 24 Ekim’de sona erecek kongreye, eyaletler, özerk bölgeler, hükümet, asker, devlet şirketleri ve parti tabanı temsilcilerinden 2 bin 287 delege katılıyor. Kongrede ÇKP Merkezi Komitesi üyeleri, ÇKP Politbüro Komitesi ve Politbüro Daimi Komitesi üyeleri yenilenecek. Kongreyi yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubu takip ediyor.


Zemin açılışta uyuyakaldı

Üç bini aşkın yabancı ve yerli gazeteci tarafından takip edilen kongrenin açılışına, eski Devlet Başkanı Jiang Zemin de katıldı. Görevlilerin yardımıyla yerine oturan Zemin, sık sık esnedi ve ardından uyuyakaldı. Zemin, ayrıca önündeki metinleri büyüteçle okudu.

#Çin
#Ordu
#Şi Cinping
6 yıl önce