|

Çin: Suçluluk varsayımıyla askeri saldırı düzenlemek sorumsuzca

Suriye'deki süreç ile ilgili açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, "Suçluluk varsayımıyla egemen bir ülkeye askeri saldırı düzenlemenin sorumsuzca olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin kimyasal silah meselesinin yalın gerçeklere ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
17:17 - 16/04/2018 Pazartesi
AA
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejimine yönelik operasyonuna ilişkin, "Suçluluk varsayımı ile egemen bir devlete askeri operasyon düzenlemenin sorumsuzca olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Hua, başkent Pekin’de yaptığı olağan basın toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerine göre hangi durumlarda güç kullanımının açık olduğunu belirterek, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik füze saldırısının uluslararası hukukun güç kullanımını engelleyen temel ilkelerinin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

"Suriye’nin kimyasal silah meselesinin yalın gerçeklere ihtiyacı var."

Bu üç ülkenin üst düzey yetkililerinin Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını iddia eden "çok muhtemel” veya "kanıt aranıyor” şeklindeki açıklamalarını takip ettiklerini dile getiren Hua, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suçluluk varsayımı ile egemen bir devlete askeri operasyon düzenlemenin sorumsuzca olduğunu düşünüyoruz. Suriye’nin kimyasal silah meselesinin yalın gerçeklere ihtiyacı var. Herhangi bir ülke, örgüt ve kişinin hangi durumda ve amaçla olursa olsun kimyasal silah kullanmasına karşı çıkıyor, Suriye’nin kimyasal silah şüphesinin kapsamlı, adil ve tarafsız şekilde soruşturulmasını ve güvenilir sonuçlar elde edilmesini savunuyoruz."

BM’yi bertaraf ederek tek taraflı insani müdahalelerin uluslararası hukuka uymadığını savunan Hua, Suriye’ye gerekli ekiplerin gönderilerek bu kimyasal meselesine ilişkin soruşturma yürütülmesi, hiçbir tarafın da bu soruşturmada bir sonuca ulaşılmadan ön yargıda bulunmaması gerektiğini ifade etti.

Hua, tarihte kimyasal silah bahanesiyle birtakım ülkelerin Irak'a yaptıklarından ders alınması gerektiğini belirterek, geçmişte yaşanan trajedilerin tekrarlanmaması gerektiğini kaydetti.

#ABD
#Çin
#Fransa
#İngiltere
#kimyasal silah
#Suriye
6 yıl önce