|

BM’de Gazze zaferi

ABD tarafından daha önce veto edilen ancak Türkiye’nin yoğun girişimleriyle tekrar BM Genel Kurulu’na taşınan Filistinliler için koruma kararı 120 oyla kabul edildi. Kararda, Gazze’deki insani yardımların kolaylaştırılması ve şiddet uygulamalarının sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:01 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Filistinlileri koruma talebi kabul edildi
Filistinlileri koruma talebi kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Filistin halkı için koruma talep eden karar tasarısı kabul edildi. Türkiye’nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir’in de desteğiyle toplanan BM Genel Kurulu’nda, karar tasarısı, 120 oyla kabul edildi. Karara 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında, ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru, Togo, Solomon Adaları, Mikronezya Federe Devletleri yer aldı.

ABD’nin teklifine ret

Kararda, “BM Genel Sekreterinden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin’de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması” talep ediliyor. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki karar, bütün BM üyesi ülkelere sivillere yönelik saldırıları barışçıl yollarla önleme ve çekilen acıları dindirme çağrısı yapıyor. Bu kararda taraf tutulmuyor” dedi. Öte yandan BM Genel Kurulu, ABD’nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas’ın kınanmasını istediği değişiklik teklifini ise kabul etmedi.


İnsani yardım çağrısı

Gazze dahil işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Filistinli sivil halkın güvenliği ve korunmasının garanti altına alınması için tüm tedbirlerin gündeme getirilmesi gerektiği ifade edilen kararda, İsrail’in, Gazze şeridinden giriş çıkışlar ve bölgeye yapılan insani yardımların transferine yönelik engelleme ve kısıtlama faaliyetlerine acil son vermesi çağrısında bulunuldu. Söz konusu kararda, insani yardım ve sağlık çalışanlarının sivil halka erişiminin kolaylaştırılması ve sağlık çalışanlarına yönelik tüm şiddet ile tehdit uygulamalarının sona erdirilmesi için tüm tarafların iş birliği içinde olması istendi.

  • Amerika hüsrana uğradı
  • BM Genel Kurulu’nda kabul edilen karar tasarısını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Filistinli sivillerin korunmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin veto ettiği karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 120 oyla kabul edildi. 8 ret, 45 çekimser. Amerika yine hüsrana uğradı” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karara ilişkin, “Bu, Filistin davası ve adalet için büyük bir başarıdır” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada ise kararın kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı vurgulanarak, “Uluslararası toplumun sağduyulu üyeleri, Filistin halkının asla yalnız bırakılmayacağını bir kez daha ortaya koymuştur” değerlendirmesinde bulunuldu.

Adalet için bir zafer

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kararın kabul edilmesini, “Adalet ve uluslararası hukuk için bir zafer” şeklinde değerlendirdi. Abbas koruma talep eden kararı kabul eden BM üyesi ülkelere takdir ve teşekkürlerini iletti. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Filistin halkı için koruma talep eden kararın kabul edilmesinin “büyük bir başarı ve zafer” olduğunu belirtti.

#Gazze
#Filistin
#BM
6 yıl önce