|

BM: Han Şeyhun kimyasal saldırısını Esed gerçekleştirdi

BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Suriye'de 4 Nisan 2017'de İdlib'e bağlı Han Şeyhun beldesine bağlı düzenlenen kimyasal silah saldırısını Suriye rejimince gerçekleştirildiğini açıkladı

Yeni Şafak ve
00:21 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 03:17 - 27/10/2017 Cuma
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından oluşturulan ve Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştıran ortak soruşturma misyonu (JIM), 4 Nisan'da İdlib'e bağlı Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah saldırısının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

BM misyonu JIM, Suriye'de Han Şeyhun'da gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısına ilişkin raporunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sundu.

JIM, raporunda Han Şeyhun'da yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kimyasal silah saldırısından Suriye rejimini sorumlu tuttu.

'SARİN GAZINDAN EMİNİZ'

BM misyonu bu raporda, yürüttükleri soruşturma sonrası "Han Şeyhun'da Suriye rejimi tarafından sarin gazı kullanıldığından emin olduklarını" duyurdu.

Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla 2015 yılında oluşturulan BM misyonu JIM, BMGK tarafından incelenmesi istenen kimyasal silah saldırılarını soruşturmuş ve daha önce de üç olayda Suriye rejiminin, bir olayda da terör örgütü DEAŞ'ın kimyasal silah kullandığını tespit etmişti.

#OPCW
#Suriye
#BM
6 yıl önce