|

Başkanlık sonrası ilk görüşme

NATO Zirvesi Brüksel’de başladı. Liderler, helikopter gösteri uçuşunun yapılacağı alana geçerken Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Trump uzun süren sıcak bir sohbet yaptı. Sohbete bir ara Fransa Cumhurbaşkanı Macron da dahil oldu. Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile ikili görüşme yaptı. Türkiye’den iki “T129” Atak helikopteri ilk kez uluslararası bir zirvede görücüye çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/07/2018 الخميس
Güncelleme: 00:44 - 12/07/2018 الخميس
Yeni Şafak
NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.
NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Zirvesi’ne katıldı. İlk güne Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la samimi sohbeti damga vururken zirvenin sonuç bildirgesinde, “Türkiye’ye yönelik tehditlere karşı önlemleri artıracağız” dendi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 29 ülke liderinin katılımıyla başlayan NATO Zirvesi’nde katılmak için Brüksel’e gitti. Erdoğan, NATO’nun yeni karargahında, Türkiye’nin NATO Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nin resmi açılışını yaptı. Erdoğan, açılış kurdelesini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte kesti, ardından delegasyon görevli personelle hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan ardından, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde gerçekleşen NATO Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı.

SORUMLULUĞU PAYLAŞACAĞIZ

NATO Zirvesi’nin ilk gün sonuç bildirisinde, Türkiye’yi yakından ilgilendiren ifadeler yer aldı. Bildiride şöyle denildi: “NATO, Türkiye’ye güney sınırından gelen tehditlere karşı önlemlerini artıracak. NATO, İran’ın Ortadoğu’daki eylemlerinden endişe duyuyor. Terörle mücadelede dayanışma içindeyiz. Rusya’nın son dönemdeki faaliyetleri istikrar ve güvenliği azaltıyor.” Bildiride, “Türkiye’ye yönelik Suriye’den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz” ifadeleri de yer aldı.


Merkel’le görüştü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, NATO Zirvesi marjında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile baş başa görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Görüşme 40 dakika sürdü.



Sıcak sohbet

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg eşliğinde 29 ülkenin lideri, NATO'nun tarihi ve faaliyetlerinin anlatıldığı sergiyi gezdi. Stoltenberg, sergi alanında liderlere NATO hakkında bilgi verdi. Bu sırada Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir süre sohbet etti. Liderler, üye ülkelere ait helikopter gösteri uçuşunun yapılacağı alana geçerken Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile uzun süren sıcak sohbeti dikkat çekti. Gösteri uçuşu öncesinde 29 üye ülkenin liderleri aile fotoğrafı çekti. Erdoğan, NATO Zirvesi'ndeki "Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı"na katıldı. Konferans Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya katılan liderlerin yerlerini aldığı esnada, ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Erdoğan'la samimi şekilde tokalaştı.Trump, ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la da bir süre sohbet etti. Toplantının basına kapalı birinci oturumuna katılan Başkan Erdoğan da kısa bir konuşma yaptı.

Atak NATO Zirvesi’nde

29 üye ülkenin lideri kendileri için ayrılan bölüme geçerek, Açık Hava Töreni’ne katıldı.NATO’ya üye her ülkenin bayrağının ve askerinin bulunduğu alanda, 13 müttefikten 25 askeri helikopter gösteri uçuşu yaptı. Türkiye’den iki “T129” Atak helikopteri ilk kez uluslararası bir zirvede uçtu.

  • Kırım ilhakını
    tanımıyoruz
  • NATO Zirvesi'nin ilk gününün sona ermesiyle, İttifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar içeren NATO sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, öngörülemeyen ve değişken bir güvenlik ortamı karşısında müttefiklerin dayanışma, ortak amaç ve adil külfet paylaşımı çerçevesinde birlik olmaya ve birlikte hareket etmeye devam edeceği kaydedildi. Rusya'nın yasa dışı ve gayrimeşru Kırım ilhakının tanınmadığı ve şiddetle kınandığı kaydedilen bildiride, Rusya'yla ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi için mevcut koşulların uygun olmadığı ifade edildi.
#​NATO
#Recep Tayyip Erdoğan
٪d سنوات قبل