|

ABD'deki panelde PYD itirafı: Ankara'ya karşı dürüst olmadık

Washington'daki bir panelde konuşan Ortadoğu uzmanı Michael Doran, Obama'nın Suriye'de DEAŞ'ı yenmek için PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile çalışmayı tercih ettiğini ve bunu Ankara'dan gelen tüm ikazlara rağmen yaptığını söyledi. Obama döneminden itibaren PYD'nin PKK'dan farklı bir şey olduğunun söylendiğini ve kendilerini kandırdıklarını ifade eden Doran, "Bunu hiçbir Türk'e anlatamazsınız. Burada kelime oyunu yapmayacağım: ABD, Suriye'de PKK'yı silahlandırma kararı aldı ve bunun ciddi sonuçları oldu." dedi.

Yeni Şafak
09:22 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:53 - 24/01/2018 Çarşamba
AA
Ortadoğu uzmanı Michael Doran
Ortadoğu uzmanı Michael Doran

ABD'de bir panele katılan Ortadoğu uzmanı Michael Doran, ABD'nin Suriye'de yeni bir düzen kurma arayışında Türkiye yerine terör örgütü PYD/PKK ile çalışmasını eleştirerek, "Barack Obama döneminden itibaren PYD'nin PKK'dan farklı bir şey olduğu söylendi. Kendimizi kandırıyor olmalıyız. Bunu hiçbir Türk'e anlatamazsınız." dedi.

Washington merkezli Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkler, Kürtler ve Suriye'de Yeni Bir Düzen Arayışı" başlıklı panel, Hudson Enstitüsü Kıdemli Ortadoğu Uzmanları Michael Doran ve Eric Brown'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı"nın masaya yatırıldığı panelde Doran, ABD'nin yanlış bir Suriye politikası izlediğini belirtti.



"Kendimizi kandırıyor olmalıyız"

Doran, "Şu anda PYD/PKK konusu, Türkiye ile ABD arasındaki en önemli sorunların başında geliyor. Eğer bu sorun ortadan kalksa birçok şey daha kolay olurdu. Barack Obama döneminden itibaren PYD'nin PKK'dan farklı bir şey olduğu söylendi. Kendimizi kandırıyor olmalıyız. Bunu hiçbir Türk'e anlatamazsınız." değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını, Türkiye'nin hayati çıkarlarını göz önünde bulundurmadan değerlendirmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Doran şu ifadeleri kullandı:



"Suriye'de PKK'yı silahlandırdı"

Obama'nın Suriye'de DEAŞ'ı yenmek için Türkiye'deki ayrılıkçı terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile çalışmayı tercih ettiğini ve bunu Ankara'dan gelen tüm ikazlara rağmen yaptığını söyleyen Doran, "Burada kelime oyunu yapmayacağım: Suriye'de PKK'yı silahlandırma kararı aldı ve bunun ciddi sonuçları oldu." dedi

"Ankara'ya karşı dürüst olmadık"

Michael Doran ayrıca, "Türkler, 'Obama bize PYD'nin Fırat'ın batısına geçmeyeceği sözünü vermişti' diyorlar. Ben onlara inanıyorum. Bu konuda Ankara'ya karşı dürüst olmadığımızı düşünüyorum. Onların (PYD), Afrin'de ve şu an savaştıkları bazı yerlerde olmaları için bir neden yok." yorumunu yaptı.

Bir soru üzerine Doran, "Suriye'de düzenin kurulması noktasında Suriyeli Kürtlerden ziyade Türklerle çalışıyor olmamızı isterdim ancak bu seçim yapıldı ve şimdi saati geri işletemiyoruz." ifadesini kullandı.

#ABD
#Afrin
#Suriye
#Türkiye
#Michael Doran
6 yıl önce