|

Amerika'nın yerlilerinden Trump’a dava!

ABD’de Kızılderili kabileler Başkan Trump’a dava açtı. Trump’ın ulusal anıt statüsündeki doğal alanların sınırını yüzde 8a5 oranında küçülme kararı üzerine beş yerel Kızılderili kabile ABD Bölge Mahkemesine başvurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 11/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Trump’ın kararı ile birlikte Bears Ears Ulusal Anıtı avlanma, balık tutma, hayvan otlatma ve petrol sontaj kuyuları açma gibi ticari faaliyetlere açılacak.
Trump’ın kararı ile birlikte Bears Ears Ulusal Anıtı avlanma, balık tutma, hayvan otlatma ve petrol sontaj kuyuları açma gibi ticari faaliyetlere açılacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ulusal anıt statüsündeki Bears Ears ve Grand Staircase-Escalante adlı doğal alanların sınırlarını %85 oranında küçültecek kararı, ülkedeki Kızılderili halkı ayağa kaldırdı. Navaho Ulusal Konsey Temsilcisi Davis Filfred, fosil yakıtlar için bölgedeki doğal ulusal anıtların sınırlarını küçültmek isteyen Trump’a karşı dava açtıklarını açıkladı. Filfred, Hopi, Navaho, Ute ve Zuni olmak üzere beş yerel Kızılderili kabilenin biraraya gelerek ABD Bölge Mahkemesine başvurduğunu söyledi.

BUNU YAPMA HAKKI YOK

Bears Ears Ulusal Anıtı’nda hala binlerce farklı noktada tarihi eser olduğunu belirten Filfred, “Geçmişimizi gelecek nesillere aktarmak için çabalıyoruz. Anıt da yok olursa hiçbir şeyimiz kalmaz” dedi. Filfred, Trump’ın kongrenin onayı olmadan böyle bir karar almaya hakkı olmadığını da savundu. Obama’nın kararıyla kurulan 547 bin hektarlık anıta, Cumhuriyetçiler o zaman da karşı çıkmış, Obama’yı 250 yıl önce Amerika’daki kolonilerin başındaki zalim İngiliz kralına benzetmişlerdi.

#Donald Trump
#ABD
6 yıl önce