|

Alman bakandan mültecilere “Turist” benzetmesi

Almanya’da Angela Merkel’in partisi CDU ile içişleri Bakanı Horst Seehofer’in partisi CSU arasındaki mülteci politikasıyla başlayan görüş ayrılığı giderek büyüyor. Bombalardan, açlıktan ve savaştan kaçan mülteciler için “turist” benzetmesi yapan Alman bakan Markus Söder, Almanya'daki göçmenler tarafından eleştirildi.

Yeni Şafak
11:17 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:34 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Bavyera eyaleti Alman bakan Markus Söder.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Bavyera eyaleti Alman bakan Markus Söder.

Sağ popülist tavırlarıyla dönem dönem öne çıkan Bavyera eyalet başkanı Markus Söder ve CSU yönetimi arka arkaya yaptıkları girişimlerle Almanya’nın mültecilere karşı tartışmalara yol açtı. Almanya’nın muhafazakar eyaleti Bavyera’da mültecilere karşı oluşan düşmanlık, Markus Söder döneminde daha da arttı.

“İnsanların turist gibi ülkemize gelmelerini engellemeliyiz.”

Irkçılığa varan sağ tutucu politikalarıyla öne çıkan Hristiyan Sosyal birlik partisi, kültürel çatışmaları öne çıkaran seçim kampanyalarıyla damgasını vuruyor.

Son seçimlerde yüzde 10’a yakın oy kaybeden CSU yönetimi, mülteci karşıtı ve İslam düşmanı açıklamalarıyla oy toplamaya çalışıyor.


Bakan Söder, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda;

“Sınırlarımızın güvenliğini artık sağlamalıyız. Bu sınır güvenliğinin içine gerekirse ülkelerine geri göndermek de dahil olmalı. İnsanların ülkemize turist gibi gelmelerini engellemeliyiz. Almanya bu konuda karar vermek için Avrupa Birliği’ni beklemek yerine kendisi karar vermeli.” ifadelerini kullandı.

Merkel ile anlaşmazlığın sebebi ne?

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında iltica politikası konusunda yaşanan görüş ayrılığı iki kardeş partiyi birbirine düşürmüştü. İçişleri Bakanı Horst Seehofer başka bir Avrupa Birliği ülkesinde kayıtlı olan, sınır dışı edildikten sonra geri dönen ve belgesi olmayan sığınmacıların Almanya tarafından reddedilmesini istiyor. Başbakan Angela Merkel ise ulusal bir çözüme karşı çıkıyor.

  • Başbakan Angela Merkel, mülteci sorununa Avrupa Birliği çatısı altında çözüm bulunmasını talep ederek, İtalya, Avusturya ve Yunanistan gibi ülkelerle sığınmacıların geri gönderilmesi için ikili anlaşmalar imzalanmasını talep ediyor.
Resmi dairelere haç takılması da onun fikri

Bavyera eyalet Başkanı Markus Söder, daha önce resmi binalara haç asma zorunluluğu getirerek de gündeme oturmuştu.

Söder’in “tarihi ve kültürel niteliğini vurgulamak üzere” resmi binalara haç asılmasına dair genelgesi 1 Haziran’da yürürlüğe girdi. Karar, eyalet ve Almanya düzeyinde tartışmalara yol açmıştı.

#Markus Söder
#Bavyera
#Almanya
6 yıl önce