|

AGİT'ten Dağlık Karabağ açıklaması

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanlığı, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının Dağlık Karabağ müzakerelerine yoğunlaşılması ve çatışma hattındaki tansiyonun düşürülmesi için bir araya gelmesini memnuniyet verici olarak değerlendirdi.

Yeni Şafak
00:20 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:23 - 18/10/2017 Çarşamba
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanlığı, Dağlık Karabağ sorununa yönelik İsviçre'de bir araya gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in görüşmesine ilişkin "Devlet Başkanlarının müzakere sürecine odaklanılması için yeni adımlar atılması ve çatışma hattındaki tansiyonun düşürülmesine ilişkin çabalarındaki kararlılığı görmek bizleri memnun etti." ifadelerini kullandı.

AGİT tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avusturya AGİT Başkanlığınca, İsviçre'nin Cenevre kentinde AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının himayesinde düzenlenen Sarkisyan ve Aliyev'in toplantısının, yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Devlet Başkanlarının müzakere sürecine odaklanılması için yeni adımlar atılması ve çatışma hattındaki tansiyonun düşürülmesine ilişkin çabalarındaki kararlılığını görmek bizleri memnun etti." değerlendirmesinde bulunuldu.

En son yapılan görüşmenin Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümü için atılacak somut adımlara yansıyacağının vurgulandığı açıklamada, "barışın planlanması yürütülen çalışmaların merkezinde olmalı" görüşü paylaşıldı.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, 25 yıl boyunca birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

#Dağlık Karabağ
#İlham Aliyev
#Minsk Grubu
#Serj Sarkisyan
#Viyana
#AGİT
6 yıl önce