|

'ABD Kuzey Kore ile müzakereye hazır'

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD Kuzey Kore ile müzakerelere başlamaya hazır olduğunu açıkladı. Trump, daha önce Tillerson'un Kuzey Kore ile diyalog kurmaya çalışarak vakit kaybettiğini söylemişti.

Yeni Şafak
10:48 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:08 - 13/12/2017 Çarşamba
Reuters
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore ile ön koşulsuz müzakerelere hazır olduklarını söyledi. Bu, ABD'nin, Kuzey Kore'nin her türlü görüşmeden önce nükleer silahlarından vazgeçmesi gerektiği yolundaki ısrarlı duruşundan bir geri adımı ifade ediyor.

Kuzey Kore iki hafta önce, kıtalararası balistik füze (ICBM) programında önemli bir ilerleme sağladığını ve ABD topraklarının tümünü artık nükleer silahlarının menzili içine alabileceğini açıklamıştı.

"Bir araya gelelim"

Tillerson yeni diplomatik yaklaşımını, dün Washington'daki Atlantic Council düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, "Öncelikle bir araya gelelim" diyerek açıkladı.

Ancak daha sonra Beyaz Saray, Tillerson'un bu sözlerinin Başkan Donald Trump'ın onayını alıp almadığı sorusuna açıklık getirmeyen bir açıklama yaptı.

  • Beyaz Saray açıklamasında şöyle denildi:
  • "Başkan'ın Kuzey Kore ile ilgili görüşleri değişmedi... Kuzey Kore'nin davranışları güvenilir değildir. Kuzey Kore'nin davranışları hiç kimseye, özellikle Kuzey Kore'ye yarar getirmez."
  • Kuzey Kore KNCA ajansının haberine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bu açıklamalardan önce, daha fazla nükleer silah üretmeye devam edeceklerini vurguladı.
"Onlar hazır olduğunda, biz hazırız"

Kim dün Pyongyang'da ICBM çalışmalarına katkı yapan bilim adamları ve yetkilileri ödüllendirdiği törende yaptığı konuşmada, ülkesinin nükleer gücünü miktar ve nitelik olarak geliştirmek için daha yeni silahlar ve ekipman üretmeye devam edeceklerini söyledi.

Tillerson ülkesinin nükleer silaha sahip bir Kuzey Kore'ye müsaade edilmeyeceği yolundaki kalıcı tavrını yineledi ancak "Onlar ne zaman hazır olursa biz de görüşmeye hazırız" dedi.

Tillerson, yine de bu aşamadan önce Kuzey Kore'nin nükleer ve füze testleri yapmadığı bir "sükunet dönemine" ihtiyaç olduğunu belirtti.


#Rex Tillerson
#ABD
#Kuzey Kore
6 yıl önce