|

ABD katliam ordusunu Afganistan'da devreye sokulabilir

17 yıl önce Afganistan'ı işgal eden ABD yönetimi, Taliban'a karşı mücadelede başarısız olan ordusundan vazgeçmeyi planlıyor. ABD'li yetkililer, NATO desteği almasına rağmen Afganistan'da başarı elde edemeyen orduya karşı, Trump'ın 'Blackwater'i devreye sokmayı planladığını iddia etti. Binlerce paralı askeri bünyesinde barındıran Blackwater, Irak'ta sayısız sivil katliamına imza atmıştı.

Yeni Şafak
20:21 - 19/08/2018 Pazar
Güncelleme: 20:27 - 19/08/2018 Pazar
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Trump yönetimi, 17 yıl önce işgal ettiği Afganistan'dan çıkış yollarını arıyor. ABD ordusu ve milyar dolarlarca harcama yapılarak eğitilen Afgan güvenlik güçlerinin Taliban karşısında başarısız olmasından sonra Trump'ın Blackwater'i devreye sokacağı öne sürüldü.

Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in Afganistan'daki 'savaşı özelleştirme' planına Trump'ın destek vereceği iddia ediliyor.

Trump'a rapor hazırlayacaklar

ABD medyasında yer alan habere göre, Prince'in önerisi kabul edilirse Afganistan savaşında ABD askeri birliklerinin yerini doğrudan
Trump'a rapor verecek
ABD elçisi için çalışacak özel paralı askerler alacak.

Trump'ın ulusal güvenlik ekibinin, askeri yetkililerin ve kongre üyelerinin bu öneriyle ilgili endişeli oldukları ifade edildi.

ABD Taliban ile masaya oturdu

Prince, Trump'ın özelleştirme planına karşı çıkan danışmanlarının, Taliban ile barış görüşmeleri için gösterdikleri çabalarla başkana sanki barış çok yakınmış gibi "
pembe bir tablo
" çizdiklerini öne sürdü.

Afganistan'dan tamamen çekilebilir

Danışmanlarının, Trump'ın Afganistan'daki savaşla ilgili sabırsız davranarak Prince'in planı gibi önerileri ciddi şekilde düşünmesinden ya da Afganistan'dan tamamıyla çekilmesinden kaygı duydukları belirtildi.

Prince, önerisiyle ilgili Trump ile doğrudan konuşmadığını fakat dikkatleri çekmek için gelecek günlerde medya kampanyası başlatmayı planladığını dile getirdi.

ABD'li üst düzey bir yetkili ise Trump'ın, Afganistan'a ABD birlikleri yerine özel paralı askerlerin getirilmesiyle,
ABD yönetimi kaynaklarının kullanımının azalacağını ve ABD'nin tasarruf edeceğini
öne sürdüğü Prince'in kendi çektiği videonun ardında özelleştirmeye tekrar ilgi gösterdiğini söyledi.

Prince, planıyla ilgili yakın zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bazı yetkililerle görüşmeyi istediğini kaydetti.

Öte yandan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, Erik Prince'in önerisi üzerinde düşünülmediğini ifade etti.

Sözcü, Trump'ın diğer birçok ABD'li gibi Afganistan'da daha fazla gelişme görmek istediğini, Afganistan'dan çekilmenin teröristler için güvenli bölgelerin yeniden ortaya çıkmasına yol açacağının, Amerikan ulusal güvenliğini ve pek çok hayatı tehlikeye atacağının farkında olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de Prince'in önerisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

ABD'nin Afganistan'da yaklaşık 15 bin askeri bulunuyor.

#Donald Trump
#ABD
#Afganistan
#Blackwater
#Erik Prince
6 yıl önce